вівторок, 10 грудня 2019 12:26

Мовний омбудсмен сказала, коли приступить до виконання обов'язків

Мовний омбудсмен сказала, коли приступить до виконання обов'язків
Уряд призначив Тетяну Монахову мовним омбудсменом Фото: zik.ua

Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова зможе повноцінно виконувати свої обов'язки влітку.

"Я де-юре вступаю в повноваження лише через 6 місяців з моменту призначення. Перші півроку треба запускати юридичну машину захист української мови, створювати секретаріат уповноваженого з мови, налагоджувати суспільний діалог тощо. Тобто завдань стоїть багато", – сказала Монахова під час прес-конференції у Києві.

Одним із перших завдань назвала узгодження рекомендацій Венеціанської комісії щодо мовного закону.

"Щодо висновків Венеціанської комісії. Та погодилася з правом України на захист і популяризацію своєї державної мови. Вони відзначають, що в законі позитивним є те, що, зокрема, закладена можливість будь-якого громадянина України вивчити державну мову. Будуть створені безкоштовні курси. Будемо створювати передумови", - каже вона.

Попри узгодження комісія висловила і певні побажання щодо закону. Монахова зазначила, що їх врахують у новому законі про нацменшини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відрубав Путіну на претензію щодо російської в Україні

Міністерство культури, молоді і спорту України висунуло кандидатом на посаду мовного омбудсмена завкафедри журналістику Чорноморського національного університету імені Петра Могили Тетяну Монахову.

Зараз ви читаєте новину «Мовний омбудсмен сказала, коли приступить до виконання обов'язків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі