Ексклюзиви
пʼятниця, 29 травня 2020 03:13

Мовчки ковтають - письменниця назвала винних в утисках української мови

Мовчки ковтають - письменниця назвала винних в утисках української мови
Ніцой назвала українців винними у власних проблемах. Фото: "Главком"

Письменниця Лариса Ніцой заявила, що самі українці винуваті у негараздах з українською мовою.

Перша категорія – це українці, предки яких розмовляли українською. Але не витримала тиску окупантів, пише вона у Facebook.

"Частина українців самотужки побороли цю травму. Частина українців вибралися з психологічної кризи, а частина не змогла. Нам ніхто не допомагав. Нашому народові не була надана психологічна допомога. Українці зцілювалися самотужки, читаючи правдиві джерела, переосмислюючи себе та історію. А частина українців, ті, які називають себе "русскоязычными украинцами" так і не побороли завдану їм травму. Ці травмовані українці потребують психологічної допомоги фахівців", - написала Ніцой.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У парламенті заговорили про зменшення витрат на державну мову

"Друга категорія – приїжджі, які з різних причин в різний час потрапили в Україну. Чи то їх прислали на роботу, чи то вони прийшли на нашу землю нас убивати і захоплювати наші землі. Ці пришлі люди/зайди/заробітчани/колонізатори/загарбники оселилися тут, народили нащадків і ці нащадки прийшлих теж кажуть: "Наша родная речь – руская".
Тепер ці дві категорії людей об'єдналися й воюють проти української мови. Замість підкоритися загальному правилу, в Україні – українська мова, - вони диктують українцям умови, вилазять українцям на голову, нав'язують свої правила. І українці мовчки це ковтають. Або не мовчки, слабо обурюючись. Але все одно ковтають. Доки українці не зрозуміють, що не нам повинні диктувати правила в нашій хаті, не нам повинні нав'язувати свої правила на нашій землі, а ми повинні диктувати і встановлювати правила – доти і будуть ці утиски з мовою, розмови про забагато української, про рівність мов в Україні, розмови про багатонаціональну страну", - вказала Лариса Ніцой.

Мовне питання в Україні є штучним, а у квотах для телеканалів потрібно навести лад. Про це заявив президент Зеленський під час пресконференції.

Зараз ви читаєте новину «Мовчки ковтають - письменниця назвала винних в утисках української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути