вівторок, 21 листопада 2017 17:10

"Мова - це те, що має захищати у гібридній війні" - Павло Кишкар

"Мова - це те, що має захищати у гібридній війні" - Павло Кишкар
Павло Кишкар активно виступає за проведення Року державної мови в Україні. Фото: Апостроф

2018-го народні депутати пропонують провести Рік державної мови в Україні. За мету ставлять створення комплексної програми популяризації мови всередині країни та за її межами.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Павло Кишкар, заступник голови партії "Народний рух України".

Чи відбувається популяризація української сьогодні?

- Нещодавно був в Ізмаїлі на Одещині. Там є 14 шкіл, з яких українська — одна. За 26 років нічого не зробилося. І керівник відділу освіти міської ради сказала, що не має завдань по зміні ситуації. Мовляв, не треба робити різких рухів. Але така пасивність закінчилася війною. Тому від Міносвіти хотілося б побачити план по переведенню дитсадків і середніх шкіл на українську мову викладання — з конкретними термінами. Ми вважаємо, що до 2022 року це можна зробити на 100%.

Якими заходами планується популяризувати державну мову 2018-го?

- Треба організувати диктанти, конкурси, видавничі семінари, представництва української книги в різних регіонах. Можливо, вдасться реалізувати креативні заходи від IT-галузі — на кшталт іспиту на визначення рівня знання української мови за зразком IELTS (міжнародна система тестування англійської мови. — Gazeta.ua). Треба українську зробити модною. Щоб люди прагнули нею спілкуватися і розуміли: успішним можна бути в цій країні лише фахово володіючи мовою.
За кордоном це має бути державна підтримка українських класів та груп в недільних школах. Зараз вони відкриваються на волонтерських засадах. За підтримки з боку України таких класів було б більше, вони мали б якісні приміщення і могли б існувати завжди. Було б класно, якби всі започатковані 2018-го проекти перейшли на постійну основу.

Хто відповідатиме за виконання програми популяризації?

- Виконавцями всіх заходів мають виступити 4 міністерства — тимчасово окупованих територій, освіти, молоді і спорту та закордонних справ. Також треба залучати волонтерів, видавців та ЗМІ, бо в основному саме вони зараз реалізують мовну політику на сході країни. Проте важливо визначити єдину людину, яка буде нести політичну, юридичну та фінансову відповідальність за проведення Року державної мови. До прикладу, 2016-го пройшов рік англійської мови в Україні. Він не дав відчутних результатів, оскільки не було відповідального і ні з кого було спитати. Сподіваюсь, влада української держави свідомо підійде до популяризації власної мови у часи гібридної війни. Бо це те, що має захищати на первинному етапі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "А в рум'янці така сила, що всі квіти погасила" – якими компліментами користувалися колись українці

Як інші країни популяризують власну мову?

Найяскравішим прикладом є наш ворог — Російська Федерація. Всі свої конфлікти вона розпочинала із захисту російськомовного населення. Всередині ж держави на пропагандистському рівні йде активна боротьба за російського громадянина, який говорить, думає лише російською і споживає тільки відповідний контент. Для цього блокують сайти, обмежують доступ до вільних ЗМІ, закривають громадські організації, які фінансуються з-за кордону. Використовують методи демократичні і не дуже.
В інших країнах частиною системи популяризації є згадані іспити IELTS чи TOEFL. Ви ніколи не зможете отримати роботу в Британії чи Америці, не маючи відповідного сертифікату про знання мови. Також підтримують літературу власною мовою та інші галузі. В цій справі важливо працювати в комплексі, а не розвивати окремий мовний сегмент.

10 листопада 2017 року 178 нардепів висунули ініціативу провести Рік державної мови в Україні. Користувачі соцмереж переважно підтримали таку ідею. Один із дописувачів запропонував замість року влаштувати тисячоліття державної мови.

Зараз ви читаєте новину «"Мова - це те, що має захищати у гібридній війні" - Павло Кишкар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі