понеділок, 18 січня 2016 13:25

Московський патріархат не схвалює богослужіння українською мовою

Московський патріархат не схвалює богослужіння українською мовою

Поки всі ми святкували Новий рік, московський патріарх в Україні заборонив проводити службу української мовою. Більше того, заборонено вживати слово Україна. Тепер ми – держава руська. А якщо вам цього мало, то в своєму останньому інтерв'ю керівник УПЦ московського патріархату договорився до того, що війна на Сході – це кара нам, за наші гріхи. І Путін тут ні до чого.

Про це розповідає сюжет телеканалу "Еспресо".

Митрополит Онуфрій - очільник Української православної церкви Московського патріархату - зробив одразу кілька шокуючих заяв. І хоча він під час єпархіальних зборів дозволив українцям не згадувати у молитвах московського патріарха Кіріла, проте прямо заборонив служіння українькою мовою, і запропонував не за державу Україну, а за державу руську. Крім того, він по суті заявив, що війна на Сході України є заслуженою карою за наші гріхи

"Все, що озвучує митрополит Онуфрій у політичній площині, все суголосне тому, що говорить сурковська (Владислав Сурков - радник Володимира Путіна. - Gazeta.ua) пропаганда про громадянську війну, про самостійне відпадіння Криму, про те, що Донбас - це боротьба святого православ'я проти уніатів і схизматиків", - пояснює релігієзнавець Віктор Єленський.

"Сприймати УПЦ МП як церкву було б неправильно. Це частина ідеологічного проекту Кремля. Звісно, заяви повністю корелюються з тією загальною політикою, яку мають у Росії", - погоджується політолог Сергій Таран.

Під час виборів настоятеля УПЦ МП про Онуфрія говорили як про одного з найбільш віруючих, як би це парадоксально не звучало, ієрархів. Проте виявилося, що він не стільки монах чи строгий правитель, скільки солдат. А солдати розуміють устав і єдіноначаліє. Тому протиріччя, які згладжував дипломатичний і дуже старий Володимир, зараз стають глобальними проблемами, які Онуфрій пробує вирішувати по-військовому чітко й однозначно.

"Для дуже багатьох православних неприйнятно перебувати в церкві, чиє священноначаліє закликає, щоб український народ не чинив спротиву. В багатьох випадках священик ставить перед вибором: або залишаєшся патріотом і тоді виходиш з цієї церкви, або залишаєшсся в парафії, чий настоятель хвалить Путіна. Такі випадки були", - каже Єленський.

"Величезна проблема, що чиновники справді контрольовані Онуфрієм. І дуже часто саме ці священики є провідниками так званого русскава міра", - вважає Таран.

Крім відверто політичної ролі, яку цій церкві відвели в Москві, виступ митрополита Онуфрія викрив ще одну проблему в стосунках світу російського православ'я з усім іншим світом, в тому числі й церковним. Цього року має відбутись епохальна подія. Всеправославний собор. Попередній вселенський собор відбувся в 787 році - понад 1200 років тому. Православні ієрархи планують у тому числі значно спростити вимоги до церковного і світського життя. Наприклад - у дотриманні постів мирянами за суворим чернечим статутом. Російська церква, в тому числі Онуфрій виступають проти будь-якої лібералізації.

"В цілому це дуже консервативний ієрарх. І в тому, що стосується календаря, і в тому, що стосується постів, і в тому, що стосується шлюбу. Дуже часто така надзвичайно консервативна і тверда позиція не дозволяє людині жити християнським життям поза церковними огорожами. Вона ставить людину в ситуацію спокуси", - Єленський.

В російській і сербській православних церквах уже кажуть, що проведення восьмого всеправославного собору означатиме прихід кінця світу і максимально саботують його проведення. Схоже, згоди та примирення між церквами русскава міра і рештою православного світу найближчим часом не буде. Треба визнати, що крім політики в подібній самоізоляції російської церкви є й ідеологічний конфлікт із сучасною цивілізацією. І хай сам патріарх Кирило - не взірець аскета, російська церква поступово повертається до середньовіччя: суворих обмежень і табу на дискусії. Шанси ж, що церква митрополита Онуфрія може піти на об'єднання з іншими українськими церквами і змиритися з самим фактом існування світської незалежної держави України наближаються до нуля.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріархат не схвалює богослужіння українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі