пʼятниця, 07 лютого 2020 17:56

Ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання - Новосад

Ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання - Новосад
Україна не підтримала мовних пропозицій міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини. Фото: umoloda.kyiv.ua

У Міністерстві освіти і науки закривають політичні дискусії з Угорщиною щодо мовного питання для шкіл з мовою навчання нацменшин. Планують вдосконалення стандарту вивчення української мови як державної, збільшення кількості годин на вивчення державної мови та навчання нею. Прагнуть зосередитись на роботі з учителями та методистами.

"Для нас це дуже важливо, адже основна ціль — щоб усі українські діти незалежно від їхнього етнічного походження на високому рівні володіли державною мовою. Водночас ми поважаємо конституційне право кожної дитини вивчати рідну мову та навчатись нею", - заявила міністр освіти і науки Ганна Новосад на зустрічі з міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петером Сіярто.

Він наголосив, що Угорщина готова підтримати проєкт з удосконалення стандарту вивчення української мови як державної, а також підтримати розробку методик для викладання української мови для меншини. Запропонував МОН розглянути 2 можливості, які могли б, на його думку, забезпечити кращі умови для вивчення рідної мови для угорської громади. Серед них: прирівняти угорську мову до мови корінного народу та збільшити кількість годин на вивчення української мови, але не за рахунок інших предметів, а за рахунок збільшення годин на предмет "Українська мова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пoтрібнo читaти більшe укрaїнcькoї літeрaтури" - акторка Васько обурилась заявою "1+1"

У міністерстві з пропозиціями не погоджуються. Ганна Новосад відзначила, що Україна не може змусити дітей навчатися впродовж 7 днів на тиждень. Щодо визнання угорської меншини корінним народом, то у МОН переконані, що це політичне питання, яке зараз не варто піднімати.

"Корінні народи в нас чітко визначені в законодавстві. Потрібно розуміти, що зміна переліку країн порушить основні закладені принципи. Корінними народами наразі розглядаються ті, що не мають іншої держави, крім України, яка відстоює розвиток їхньої культурної і мовної спадщини. Угорська мова під цей принцип не підпадає", - каже Новосад.

Міністр чітко підкреслила, що Україна послідовно виконала усі рекомендації Венеціанської комісії.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Україна може покращити вивчення угорцями української мови без дотримання норм нового освітнього законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання - Новосад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі