середа, 19 лютого 2020 17:08

"Ми тебе вб'ємо" - на чоловіка накинулись за спілкування рідною мовою

"Ми тебе вб'ємо" - на чоловіка накинулись за спілкування рідною мовою
На білоруса накинулись за вимогу спілкуватись білоруською. Фото: БН

Мешканець білоруського Мінська Арамаїс Міракʼян замовив у кав'ярні "Комунарка" чай білоруською мовою. Касирка попросила говорити російською. Коли він відмовив накинулася з погрозами.

Мірак'ян сказав, що говорить не по-китайськи, і не по-чеськи, а однією із державних мов. Касирка пригрозила, що викличе охорону. Конфлікт вдалося вирішити за допомогою адміністраторки. Вона звернулася до відвідувача білоруською і попросила не писати скаргу, повідомляє "Радіо Свобода".

"Адміністратор дуже вибачалася. Я завжди остовпіваю від хамства. Лист керівництву "Комунарки" я направлю обов'язково", – написав Арамаїс у Facebook.

Росіяни агресивно поставились до позиції чоловіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міф "какая разніца" знищив білоруську мову

"Поява негативних процесів щодо російської мови, нехай навіть на побутовому рівні, це нове явище, повз яке керівництво Білорусі не повинно проходити. Його треба жорстко контролювати владі, в тому числі і на законодавчому рівні", - заявив член Ради федерації РФ сенатор Ігор Морозов.

В інтернеті Міракʼяну почали погрожувати.

"Коли вчора про мене написали в Росії, почалася атака. Їх спочатку було дуже-дуже багато. За 80 повідомлень за хвилину. Я, може, з п'ять сотень видалив коментарів. У приватні повідомлення також писали. "Ми тебе знайдемо, ми тебе вб'ємо, ми знаємо, де ти живеш". І так далі. Це були погрози, і це як мінімум неприємно. Але жоден з цих людей не був з Білорусі, тому мені не страшно ходити по вулицях. Я не боюся за свою безпеку", – зауважує він.

Сам Мірак'ян розмовляє шістьма мовами, пише художню прозу, вірші та есе, вчиться на вебжурналіста в БДУ і займається в Школі молодого письменника. Він робить переклади із української на білоруську.

"У кафе я буду як і раніше замовляти чай, замислюватися не буду. Нехай думають ті, хто не знає, що таке чай. Білоруси мене масово підтримують і це для мене дуже важливо. А що про мене думають дядьки й тітки з Хабаровська, мені все одно", – зазначає Арамаїс Міракʼян.

Білорусь ніколи не стане частиною іншої країни, бо білоруси цього не приймуть. Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про це на "Заводі газетного паперу".

Зараз ви читаєте новину «"Ми тебе вб'ємо" - на чоловіка накинулись за спілкування рідною мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі