понеділок, 30 липня 2018 12:01

"Ми ані тих, ані тих не задовільнимо повністю" - Гриневич відповіла на закиди Ніцой

"Ми ані тих, ані тих не задовільнимо повністю" - Гриневич відповіла на закиди Ніцой
Гриневич розповіла про впровадження української мови викладання. Фото: ukr.media

Міністр освіти й науки України Лілія Гриневич вважає природньою критику домовленостей про мовні квоти в навчанні.

"З одного боку, Лариса Ніцой говорить про те, що ми утискаємо українську мову. Це абсолютно безглуздо. Для того, щоб українська мова утверджувалася в освіті, ми зробили кроки, яких не було зроблено всі попередні роки незалежності. З іншого боку, лідери угорської меншини кажуть, що ми хочемо аби їхні діти втратили національну ідентичність і грубо порушуємо їхні права. Зрозуміло, ми ані тих, ані тих не задовільнимо повністю", - заявила вона у інтерв'ю "Главкому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніцой розкрила плани Угорщини щодо української мови

"Наша ідея одна – виконуючи Конституцію, забезпечити найкращу модель якісної освіти. Не може бути громадянин України прив'язаний лише до одного району проживання, і не вміти навіть прочитати або заповнити податкову декларацію, бо йому в українській школі не дали адекватну освіту. Ми це будемо змінювати, хоча і з тієї, і з іншої сторони до нас будуть претензії", - наголосила Гриневич.

Міністр відзначила, що модель мовних квот у навчальному процесі, на яку пристала, зокрема, Болгарія, застосовується європейськими країнами й Венеціанська комісія на неї погодилася.

В Україні будуть впроваджувати модель для вивчення державної мови, що працює в Естонії та Латвії. Про це розовіла міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич після зустрічі з делегацією Угорщини.

"Наш мовний закон розглядала Венеціанська комісія. Жодних змін до статті 7 "Мова освіти" вони не вимагали. Маємо лише рекомендації комісії, пов'язані з кількома пунктами. Виконання їх не нашкодить провідній ідеї статті - що кожен учень наприкінці навчання в школі повинен володіти держаною мовою, як своєю рідною. Угорщина виставила лише одну умову: вони знімуть будь-яке блокування та зрозуміють цей закон, якщо будуть виконані всі вимоги Венеціанської комісії. А це не наносить нам жодного збитку. Ми так чи інакше маємо виконувати рекомендації комісії", - каже чиновниця.

Зараз ви читаєте новину «"Ми ані тих, ані тих не задовільнимо повністю" - Гриневич відповіла на закиди Ніцой». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі