вівторок, 29 вересня 2020 15:20

Кулінар Клопотенко дав поради, як легко перейти на українську

Кулінар Клопотенко дав поради, як легко перейти на українську
Клопотенко дав поради людям, які переходять на українську мову. Фото: facebook.com/evgeniy.klopotenko

Кулінар Євген Клопотенко розповів про перехід з російської на українську мову.

"Перейти з російської на українську - то як вперше в житті зготувати борщ. Кортить так, що аж піднебіння свербить, але страшно. Видихайте. Все буде ок, бо я дам вам стартовий рецепт", - написав Євген у Facebook.

Якщо рідні розмовляють російською, то в їхньому колі не намагайтеся перейти на українську.

Не ламайте себе, якщо вам ніяково. Але з новими людьми розмовляйте українською. Вони не мають вашого сформованого образу, нічого від вас не очікують, тому з ними буде легше спілкуватися рідною мовою", - пише він.

У закладі радить вітатися українською.

"Фейсбучик та інстаграмчик ведіть українською. Свої публічні виступи робіть українською. Нотатки в телефоні пишіть теж рідною мовою", - додав Клопотенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому російськомовні переходять на українську

Якщо хтось забув українське слово, то радить вимовляти його російською.

"Не заганяйтеся від думки, що хтось подивиться на вас косо. Краще говорити українською з помилками, старатися та виправлятися, ніж російською через те, що страшно. Лише 6 пунктів - і 50% вашого життя зміняться. А все інше - справа часу", - підсумував Клопотенко.

Удома 46,2% українців спілкуються українською мовою. Про це йдеться в дослідженні Центру "Соціальний моніторинг". Російською вдома спілкуються близько 26,4%. 27,3% говорять однаково часто і українською, і російською.

Зараз ви читаєте новину «Кулінар Клопотенко дав поради, як легко перейти на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі