четвер, 06 червня 2019 15:17

Епіфаній розповів, як ставиться до мов нацменшин

Епіфаній розповів, як ставиться до мов нацменшин
Митрополит Епіфаній розповів про мовну політику церкви. Фото: Укрінформ

У Православній церкві України національні меншини можуть використовувати свою рідну мову.

"Так, як в державі є державна мова українська, так само в нашій церкві основною богослужбовою мовою є українська. А інші національні меншини можуть використовувати у своїх громадах ту мову, яка є для них рідною та зрозумілою. Так, нещодавно ми навіть рукоположили архієрея для грекомовних парафій. Є багато в Україні греків, які збираються на службу і можуть молитися своєю зрозумілою мовою в нашій Помісній українській православній церкві. Це зараз стосується і питання румуномовних парафій, які розміщуються на Буковині", - сказав в інтерв'ю Укрінформу предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

У складі Румунської православної церкви є україномовні парафії. Вони складають україномовний вікаріат.

Згодом можуть створити вікаріат Української православної церкви для румуномовних парафій. Їх існує близько 150 у Чернівецькій області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молебні в Андріївській церкві будуть проводити на чотирьох мовах

Вікаріатом називають складову тієї церкви, на території якої вони канонічно розташовані, але з іншою мовою богослужіння.

"Якщо ми дійдемо згоди, домовимося з Румунською православною церквою, то будемо підтримувати таку модель. Зараз є парафії, які переходять до нас і просять зберегти їм слов'янську мову, і ми не створюємо для них перепон. Але проповідь у них буде українською. Наприклад, у таких парафіях читання Євангелія може звершуватися українською мовою та паралельно слов'янською мовою попервах, а з часом уже в майбутньому громада поступово буде українізуватися", - пояснив Епіфаній.

У грецькому місті Салоніки в храмі Святого Миколая Орфаноса провели службу церковнослов'янською та українською мовами. Такі літургії проводять щомісяця, повідомляє прес-служба консульства України в Салоніках.

Зараз ви читаєте новину «Епіфаній розповів, як ставиться до мов нацменшин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі