пʼятниця, 06 грудня 2019 17:58

"Дискримінує російську" - у Венеційській комісії рекомендують змінити мовний закон

"Дискримінує російську" - у Венеційській комісії рекомендують змінити мовний закон
Комісія висунула претензії до мовного закону. Фото: Twitter

Венеціанська комісія порадила змінити низку статей в українському мовному законі.

"Закон про захист державної мови не забезпечив баланс між посиленням української та захистом мовних прав меншин", - йдеться у висновку комісії, повідомляє ВВС.

Експерти комісії заявили, що потрібно досягти балансу в мовній політиці, щоб уникнути міжнаціональної напруги.

"Влада України наразі не змогла цього зробити, і це стосується нещодавно схваленого закону про функціонування української мови як державної", - сказали експерти.

Комісія заявила, що усвідомлює потребу просувати вживання української мови як державної. Позитивно сприймає запровадження інструментів вивчення мови кожним громадянином.

Закон передбачає паралельне вживання державної мови та мов меншин. У комісії повідомили, що це має врегулювати окремий закон щодо меншин. Його досі не прийняли.

"Розглянути можливість відтермінування втілення вже чинних норм закону про державну мову до моменту, поки не буде схвалений закон про меншини", - рекомендує комісія.

Українську владу просять переглянути закон про функціонування української мови у співпраці з усіма зацікавленими сторонами та представниками національних меншин.

Венеціанська комісія розкритикувала поділ мов меншин на ті, які використовують корінні народи, офіційні мови ЄС, та інші мови. Заявили, що такий поділ дискримінує російську.

"Перехідний період впровадження положень багато критикованого закону про освіту продовжили з 1 вересня 2020 року до 1 вересня 2023 року, але тільки для учнів з рідною мовою країн ЄС, але не для носіїв інших мов, зокрема російської", - йдеться у рішенні.

Окремий статус офіційних мов ЄС був компромісом угорській, румунській та польській громаді. Російська такого перехідного періоду не отримала.

"Комісія рекомендує продовжити цей перехідний період для всіх представників національних меншин та корінних народів" - заявили експерти.

Рекомендують скасувати механізм подання скарг та покарань за порушення мовного закону або обмежити такі можливості. Якщо покарання збережуть, то їх запровадження рекомендують відкласти до схвалення закону про національні меншини.

Експерти порадили владі скасувати покарання за навмисне викривлення української мови в офіційних документах та текстах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як поширюватимуть українську - опублікували стратегію

Мовні квоти на телебаченні радять переглянути відповідно до принципу пропорційності.

"Людям мають дозволити використовувати мови меншин у спілкуванні між собою, включно із ситуацією, коли це чують та бачать інші люди у публічних місцях", - заявили в комісії. При цьому таких вимог у мовному законі немає. Він не стосується сфери приватного спілкування.

Вимога до друкованих ЗМІ мати українську версію комісії не сподобалась.

Комісія порадила поширювати передвиборчі матеріали мовами меншин поза межами місць їхнього компактного проживання, уточнити використання мов меншин під час спілкування з поліцією, пожежниками та лікарями та дозволити писати географічні назви іншими мовами.

Небажання говорити українською в Україні є проблемою громадян, а не держави. Директор Інституту української мови Павло Гриценко вважає, що ці люди ще не доросли до рівня України.

Зараз ви читаєте новину «"Дискримінує російську" - у Венеційській комісії рекомендують змінити мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі