вівторок, 20 жовтня 2020 17:23

Чим шкідлива відмова від ЗНО з літератури

Чим шкідлива відмова від ЗНО з літератури
Журналіст Тарас Марусик виступив проти розділення іспитів на мову та літературу. Фото: pexels.com

Відмова від обов'язкового ЗНО з літератури погано вплине на знання мови та формування національної ідентичності.

"Я підтримав звернення, яке ініціював уповноважений з питань захисту державної мови Тарас Кремінь. Вважаю, що розділяти мову та літературу неправильно з кількох міркувань. Література була, є і залишиться невіддільною від мови, це інструмент письменника", - заявив журналіст та фахівець з мовної політики Тарас Марусик.

Він вважає, що якщо розділити ЗНО, то є можливість погіршити ситуацію зі знаннями учнів.

"Результати ЗНО з мови та літератури останніх років далеко не блискучі. Взагалі, викладання мови та літератури потребує покращення. А якщо розділити ЗНО, прибрати іспити з літератури для великої кількості випускників, то це означає дати сигнал і учням, і суспільству, що література не важлива. А за цим можна додати у дужках, що і мова не важлива", - вважає він.

Вивчення літератури важливе для формування громадянина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовної проблеми в Україні не існує - Тарас Кремінь

"Література лежить у фундаменті формування особистості. Не просто особистості безнаціональної, а особистості національної. Людина це не лише продукт виховання прикладом, але й продукт того, що вона читає. Чим більше людина читає, тем вона є менш вразливою до різних маніпуляцій у суспільстві. До фальшивої інформації. Це фундамент для того, щоб людина могла аналізувати себе і простір довкола себе. А читання національної літератури є одним з фундаментів розвитку та зміцнення національної ідентичності. Національна література - це і щоденне підтвердження того, що мова жива і розвивається", - підсумував Марусик.

Для вступників на спеціальності гуманітарного та соціального спрямування обов'язковим залишиться ЗНО з української мови та літератури, вступники на інші спеціальності зможуть скористатися правом проходити тестування лише з української мови. 15 жовтня опублікували наказ МОН про затвердження умов прийому наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Чим шкідлива відмова від ЗНО з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі