вівторок, 10 вересня 2019 17:21

Батьки виступили проти обов'язкової російської в школі

Батьки виступили проти обов'язкової російської в школі
У Корповницькому дітей змушують вивчати російську. Фото: penza-online.ru

У школі № 16 в Кропивницькому скаржаться на обов'язкове вивчення російської мови, яку назвали другою іноземною.

Батьки кілька років виступають проти. Вони кажуть, що директорка обґрунтувала своє рішення тим, що мікрорайон російськомовний, повідомляє Перша електронна газета.

"Міністерство освіти і науки України дає чіткий перелік мов, які вивчаються в освітніх закладах, як друга іноземна. Це англійська, французька, іспанська і німецька. Російської у цьому списку немає, бо в Україні вона є мовою нацменшин", - пояснила юристка Євгенія Захарченко.

В управлінні освіти міської ради не знають про проблему.

"Шість років тому батьки вибрали вивчення цього предмету. Є відповідні протоколи зборів. Їх дію ніхто не відміняв – ніхто письмово не звертався за цим. Тому і склалася така ситуація. Ми сьогодні викликали адміністрацію закладу і надали роз'яснення, як діяти у цій ситуації", – зазначила начальниця міського управління освіти Лариса Костенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російськомовна Україна приречена - Портников

"Старий протокол зборів педагогічного чи батьківського колективів школи не є підставою приймати рішення щодо вивчення протягом цього навчального року російської мови, як другої іноземної. По перше, такі протоколи складаються щороку і підкріплюються письмовими заявами усіх батьків. Але ця процедура стосується лише предметів варіативної складової, тобто – за вибором",- відповіла Захарченко.

Батьки школярів збираються писати колективну відмову від вивчення російської мови в школі.

Письменниця Лариса Ніцой поскаржилась на чиновників Чорноморська Одеської обл. Вона закликала генпрокурора Руслана Рябошапка відкрити кримінальне провадження проти посадовців.

Зараз ви читаєте новину «Батьки виступили проти обов'язкової російської в школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі