пʼятниця, 11 квітня 2014 13:32

"Якщо оголосити в Харкові флешмоб "Говоримо українською", то не факт, що місто повернеться до російської" - блогер

То яке це населення хочуть захистити в Харкові?

Чесно кажучи, набридло слухати і читати про те що "Харків - російське місто" і що в ньому треба захистити права російськомовного населення.

Мене ця маячня настільки дістала, що я не стримався і вирішив висловити свою точку зору на ситуацію.

Для початку подивімося на національний склад жителів нашого регіону.

 

 Упс... 70% вважають себе українцями за походженням, і 40 років тому було майже так само. Несподіванка, правда?

Тепер погляньмо на карту розподілу російської й української мов як найпоширеніших на території міст і сільрад.

 

Упс... Несподіванка номер два. Якось замало поширена російська мова, чи не так?

При переписі населення 2001 року з тих, хто назвав себе українцем за походженням (національністю) українську мову вказали в якості рідної 74,1%.

Я спеціально кажу в цифрах 10 річної давності, щоб не було звинувачень у їх необ'єктивності. Та й не сильно вони змінилися на сьогодні, можете пошукати на сайті Мінстату і переконається самі.

Що ж ми маємо? Виходить, що 3/4 населення нашого регіону українці за походженням, більшість із яких вважають рідною мовою саме українську, а не російську чи ще якусь.

То звідки ж народився міф, що Харків - російськомовне місто? Все дуже просто. Тут говорять російською. Але не тому, що вона рідна для більшої частини населення, просто так історично склалося:

1) Якщо ти знаєш мову, то, потрапляючи в середовище, де нею, говорять, ти, швидше за все, теж говоритимеш тією мовою.

2) Харків - прикордонний, і завжди (навіть у часи татаро-монголів) був прикордонним містом. Харків межує з Донецькою та Дніпропетровською областю, де, все таки, говорять російською більше й у цьому сенсі (в сенсі стику мов) він теж прикордонний.

3) Харків - студентське місто і завжди було таким. Сюди з'їжджаються зі всієї України, в тому числі й із центральних і західних областей. Але так само багато Донецьких, Луганських, Дніпропетровських студентів.

4) Комплекси. Ви чули, як кажуть у райцентрах і селах Харківської області? Це не літературна українська мова, це суржик (але жодним чином це не російська). По ньому відразу можна вирахувати, звідки людина з точністю до міста чи села. Потрапляючи в велике місто, люди соромляться своєї "сільськості" й переходять на російську. По-перше , тому що їм простіше з суржика перейти на російську, ніж на літературну українську, а по-друге - тому що навколо всі говорять російською. При цьому в перші роки проживання в Харкові між собою (земляками) вони надалі говорять "своєю" мовою, а з батьками по телефону говорять нею практично завжди, навіть стоячи посеред Харкова :)))

Так чому ж у Харкові кажуть російською? Та просто тому що він тут колись, можливо, ще в часи Шевченка, стала мовою міжетнічного спілкування для людей, які приїжджали сюди з усіх куточків як України, так і Російської імперії.

У Харкові російською говорять скоріше за звичкою, ніж із якоїсь іншої, більш об'єктивної, причини.

Чи говорить це, що Харків російськомовне місто в тому розумінні, який у нього вкладають демагоги? На мій погляд, ні.

Чи говорить це про те що Харків - російське місто? Однозначно ні. 

А чи потрібно в Харкові захищати від когось або від чогось російськомовне населення (і кого цим населенням вважати)? Та немає для цього причин.

Я вам навіть більше скажу. Якщо оголосити в Харкові тижневий флешмоб "Говоримо українською" то зовсім не факт, що через тиждень Харків знову повернеться до російської мови :)))) ))))

Можливо, нам усім так і потрібно вчинити? Просто взяти і почати говорити рідною мовою! І тоді точно ні в кого не буде підстав стверджувати, що Харків - це не Україна, а так, просто п'яте колесо до воза.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо оголосити в Харкові флешмоб "Говоримо українською", то не факт, що місто повернеться до російської" - блогер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі