четвер, 23 січня 2020 17:34

Як змусити заклад прибрати рекламу російською мовою

Як змусити заклад прибрати рекламу російською мовою
Вся реклама має бути українською мовою. Фото:media.dyvys.info

Із 16 січня набула чинності норма закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відтепер вся реклама в Україні має бути українською мовою.

Трапляються випадки, коли власники не охоче змінюють вивіски з російської на українську мову. Як діяти в таких випадках, Gazeta.ua розповів активіст Ярослав Попович.

"Якщо рекламна вивіска в закладі російською, то насамперед слід звернутися до адміністратора чи керівника магазину. Повідомити йому, що, згідно з законом, вся реклама повинна бути українською мовою. Якщо в кутку споживача є книга відгуків та пропозицій, можна зробити запис у ній. Вся реклама російською є незаконною, тому її повинні негайно зняти. Скаргу мають розглянути протягом 30 днів і відписати заявнику", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці сказали, що думають про російську мову - вражаюча статистика

Якщо скарга не допомогла, потрібно з'ясувати, хто є власником. Це можна побачити на чеку, у кутку споживача або на вхідних дверях закладу.

"Щодо нього слід подати письмову скаргу до Держпродспоживслужби. Її управління є у всіх обласних центрах, але скаржитись слід до Києва, оскільки вони беруть дозвіл у Міністерстві економічного розвитку на перевірку закладу. Можна подати скаргу й через сайт служби. Зі столиці скеровують скаргу до територіальних органів для проведення перевірки. Тоді заклад штрафують", - пояснює активіст.

Штрафи за таке порушення закону - до 10 неоподаткованих мінімумів громадян. Якщо штрафують повторно, то сума збільшується.

"Мовний омбудсмен почне працювати у червні, коли сформують його апарат. Тоді можна буде писати скарги на рекламу російською мовою і йому", - додає Попович.

З липня 2022 року штрафи збільшать до 200-300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Мережа магазинів одягу та товарів для дому Zara офіційно відмовилась обслуговувати українців державною мовою. У Zara заявили, що мережа спілкується з українцями виключно російською та англійською мовами, та вибачились за незручності

Зараз ви читаєте новину «Як змусити заклад прибрати рекламу російською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі