четвер, 31 травня 2018 14:50

Як боротися з російськими вивісками

Як боротися з російськими вивісками
Святослав Літинський розповів, як боротися з обслуговуванням російською мовою у закладах харчування. Фото із відкритих джерел

По всій Україні зараз актуальна проблема з російськомовними вивісками. Таку думку висловив голова громадської організації "Незалежні" Святослав Літинський.

Назви ресторанів та магазинів законом не регламентуються, але меню та опис товарів має бути українською мовою.

"Питання навіть не в назві російською, чи російськомовному меню, а в тому, що немає україномовного. Як з цим боротись: залишаємо відгук у книзі скарг та пропозицій. Якщо після цього немає жодних реакцій - звертаємось до Держсоцспоживслужби, а тоді до суду", - каже Літинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З кирилицею світ нас сприймає, як "рашен" - мовознавець про перехід на латинку

Обслуговування державною мовою – законна вимога. Можна бойкотувати заклади, які її не дотримуються.

"Зараз у Львові ми боремось із обслуговуванням у мережі спортивних закладів "Спортлайф". Персонал говорить російською, і вперто відмовляється переходити на українську. Писали в книгу скарг і пропозицій - не було реакції. Звертались до відповідних служб і тепер подали до суду. Всі справи, які я доводив її до суду - вирішувались на користь української мови".

Святослав Літинський готує законопроект № 5670Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". З його допомогою регулюватимуться усі спірні питання, щодо української мови, та забезпечуватимуться функціонування і застосування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися з російськими вивісками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі