понеділок, 05 липня 2021 16:42

4-річна дівчинка веде блог про українську мову - зворушливе відео

4-річна дівчинка веде блог про українську мову - зворушливе відео
У вересні вийде серіал "Христя і Бомко" про українську мову. Фото: "Вголос"

Львів'янка 4-річна Христина Дуда веде блог про українську мову.

Її мати Леся Дуда заснувала мовну майстерню "Слово на нОво". На курсах у неї носії мови покращують свою українську. Також вона створила проєкт вивченням мови дітьми. Подала його на конкурс до Українського культурного фонду. Проте програма "Діти культури", в межах якої відбувався конкурс, мав умову – 25% фінансування автори проєкту повинні зібрати на платформі "Спільнокошт", повідомляє "Вголос".

Дівчинка випускає відео, у яких пояснює правильне вживання українських слів.

"Багато відгуків отримала про словосполучення "бляха-муха" та "то – капець". Тоді Христя була в бабусі, яка навчила дівчинку замінювати ці словосполучення на "зіронько моя ясная". Аудиторії сподобався такий креативний підхід", - сказала мати.

Вони знімають дитячий навчальний проєкт "Христя і Бомко". Складатиметься з 10 серій. Христина познайомиться на дитячому майданчику з невідомою істотою, яка не вміє розмовляти. Вона зможе казати лише слово "бом". Дівчинка вчитиме свого друга розмовляти.

У зйомках бере участь дитячий психолог. Вона пояснюватиме батькам, на які моменти потрібно звернути увагу. З нею узгоджували образ Бомка. У відео свідомо не використовують суржик, щоб діти його не підхоплювали.

"У нас зі сценаристкою були одні уявлення. А психологиня запропонувала з іншого ракурсу подивитися", - сказала Леся Дуда.

Для істоти замовили ростову ляльку. Операторам довелося звикати знімати її, вона виявилась великою.

"Є сцена, де діти приходять в гості та пригощаються печивом. І ось діти заходять у кадр і стають спинами до камери. Так, оператор, звісно, не затверджує кадр. Ми пояснюємо, як стати, ніби діти зрозуміли. Забігають, стають як треба, беруть печиво і знов – спинами до камери! А тоді ми зрозуміли, що вони повертаються обличчям до Бомка. Довелося його переставити", - розповіла Дуда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість лихослів'я. Як можна назвати погану погоду

У проєкті беруть участь зірки. Згоду вже дали Христина Соловій, Онука, Євген Клопотенко та гурт Go_A. Але вони візьмуть участь дистанційно.

"Так, Євген Клопотенко телефонуватиме, коли Христя з Бомком пектимуть печиво. Коли його менеджерка ознайомилася з нашою ідеєю, то ми одразу отримали згоду", - розповіла Дуда.

Перша серія вийде у вересні на YouТube-каналі мовної майстерні "Слово на нОво".

Блогер 22-річний Андрій Шимановський створює в соцмережі TikTok відео про правила української мови та слова, якими слід замінити суржик. Має понад 150 тис. підписників.

"Багато людей, суспільних діячів здіймають хайп на тлі мовного питання. Такі дії лише додають конфліктності, - вважає він. - Це не йде на користь українській. Потрібно показувати її чесноти та достоїнства. Засудження і провокування не заохочують вивчати мову".

Зараз ви читаєте новину «4-річна дівчинка веде блог про українську мову - зворушливе відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі