понеділок, 11 лютого 2019 12:29

Юристи безкоштовно допомагають переселенцям

У фейсбуці юристи безкоштовно консультують переселенців, жителів Донецької та Луганської областей, воїнів АТО, та усіх, хто немає грошей заплатити за послуги адвоката. Для цього створили групу "Юридичні консультації". Про це Gazeta.ua розповідає автор ініціативи юрист Олег Харченко.

Автор: Надано Олегом Харченко
  Переселенцы пишут вопросы в группе и могут звонить юристу напрямую
Переселенцы пишут вопросы в группе и могут звонить юристу напрямую

"Сам переїхав з Донецька, вирішив допомагати переселенцям та усім малозабезпеченим, - розповідає Олег, - Будь-яка робота має оплачуватись. На жаль, на безкоштовну роботу немає окремого фонду та часу. Поки це цілком моя ініціатива, на яку я витрачаю власні ресурси"

Групу безкоштовної юридичної консультації створив у лютому 2017 року. Щодня звертають по декілька людей. Серед учасників є інші юристи, які теж пишуть відповіді на питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевірки переселенців для отримання виплат визнали незаконними

"Допомагаю на первинному етапі, коли треба підказати що робити в певній ситуації. Можу надіслати форму заявки до суду, але не супроводжую справу,- зазначає Олег, - Можу написати відповідь у групі та проконсультувати по телефону".

За безкоштовними порадами до юриста звернулось близько 1000 людей. Хвилювали питання невиплати пенсій та соціальної допомоги, оформлення компенсацій за зруйноване житло, розлучення, отримання свідоцтва про смерть та інші.

"Маю власну юридичну фірму "Свій юрист". Займаюсь усіма справами, крім кримінальних. Серед клієнтів є переселенці. У середньому, справи тривають по пів року. Швидко видають свідоцтва про смерть, - розповідає Олег, - Наприклад, зараз судимось з Пенсійним фондом щодо невиплати пенсії померлого дідуся. Справа триває майже рік. Стикаємось з підміною понять у трактуванні законів та байдужістю працівників суду".

Про ініціативу розповідає у групах переселенців. Олег зазначає, що не вистачає реклами та просування групи.

З 11 липня 2018 року не тільки переселенці-пенсіонери, а й усі, хто отримує соціальну допомогу мають проходити фізичну ідентифікацію в "Ощадбанку". Якщо цього не робити, виплати призупиняють та повідомлять соціальну службу, Пенсійний фонд та Міністерство фінансів України.

Зараз ви читаєте новину «Юристи безкоштовно допомагають переселенцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі