понеділок, 03 вересня 2018 20:35

У селі на Донеччині переселенці об'єднали людей для ремонту зупинок і не тільки
9

Безкоштовно розмальовувала зупинки місцева художниця
Фото: Надано Анною Гладкою
На ремонт зупинок витратили 50 тисяч гривень на будівельні матеріали та фарбу
Місцеві самі готували зупинки до ремонту, відбивали стару плитку та латали стріху
У Яровій відремонтували та розмалювали  шість зупинок
Місцеві пишаються розмальованими зупинками та слідкують, щоб ніхто їх не зіпсував

Невелика громадська ініціатива може об'єднати людей для розв'язання повсякденних проблем. Спільно можна легко встановити сміттєві баки, відремонтувати та розмалювати зупинки, організувати ЛЕД-освітлення у селі. Гроші на ініціативи може виділити місцева влада та різні благодійні міжнародні фонди. Про це Gazeta.ua розповідає Анна Гладка з Донецька. У 2014 році її батьки переїхали жити у селище міського типу Ярова у Лиманському районі Донецької області. Та у 2016 році Анна з батьками заснувала громадську організацію "Міцна громада".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині переселенці влаштовують безкоштовні майстер-класи для місцевих

"Звикли жити в комфортних умовах і готові були докладати зусиль для змін. Створили громадську організацію, щоб можна було займатись розвитком малих територіальних громад і Ярової, - розповідає Анна, - Загалом, громадською діяльністю займаюсь з 2007 року".

Спочатку робили проекти з сміттєвими баками – поставили по одному на декілька хат. Виграли грант та отримали фінансування від міжнародного фонду.

"Раніше у селі сміття або спалювали, або виносили у ліс в ями. Потім з'явився місцевий підприємець, який вивозив сміття у пластикових пакетах, що виставляють на вулицю люди. Але собаки розривали та розкидували сміття, - розповідає Анна, - На усе село не вистачило сміттєвих баків. Планували у декілька етапів їх поставити. І у людей була досить різна реакція на наш проект. Виникали питання, чому саме їм не дістались баки".

Автор: Надано Анною Гладкою
  На стовпах активісти встановили світловідбиваючі таблички з назвою вулиць
На стовпах активісти встановили світловідбиваючі таблички з назвою вулиць

Щоб швидка допомога та поліція могли знайти потрібну адресу, на бетонних стовпах повісили світловідбивачі таблички з назвами вулиць.

"Через певний час якісь парубки зламали декілька табличок. Дуже засмутив цей випадок. Та місцеві самі знайшли хлопців і провели виховну бесіду, - згадує Анна, - Така активність місцевих з'явилась тільки тоді, коли почали разом з нами втілювати проекти. Наприклад, люди допомагали ремонтувати та розмальовувати зупинки в селі. Потім місцеві почали стежити, щоб ніхто не зіпсував нічого та не клеїв оголошення там, де не можна. На одній з зупинок на лоба намальованому коню хтось приліпив оголошення про продаж дров. Так там такий скандал народ вчинив!"

Автор: Надано Анною Гладкою
  Коли місцеві побачили результат проектів, стали більш активно долучатись та брати відповідальність за те, що роблять
Коли місцеві побачили результат проектів, стали більш активно долучатись та брати відповідальність за те, що роблять

На ремонт шести зупинок у селі меценати виділили близько 50 тисяч гривень. Гроші пішли на закупку фарби та будівельні матеріали. Готували до реконструкції, ремонтували та розписували зупинки самі мешканці села. Місцева влада зробила дошки для оголошення.

"Був момент, коли в художниці закінчилась фарба. Люди самі принесли велику банку за 500 гривень. Для села це не малі гроші, - зазначає Анна, - Біля розмальованих зупинок сидять бабусі та продають городину. І якщо хтось зупиняється фотографується біля картин, вони з гордістю кажуть: "Це ж наша Ярова!".

Зараз реалізують проект по освітленню села ЛЕД-лампами. Лиманська міська рада виділила 157 тисяч гривень на проект освітлення. Стільки ж отримали від донора на закупівлю ЛЕД-лампочок та матеріалів. Місцева влада буде займатись установкою та обслуговуванням.

Автор: Надано Анною Гладкою
  Коли у ходожниці закінчилась фарба, місцеві самі принесли велику банку за 500 гривень
Коли у ходожниці закінчилась фарба, місцеві самі принесли велику банку за 500 гривень

"Скоро Ярова буде освітлена краще, ніж Лиман. Ми називаємо цей проект "Ярова апгрейд", - розповідає Анна, - Спочатку місцеві відносились до нас з насторогою. Питали, навіщо ми цим займаємось, що нам з цього буде, шукали прихований інтерес. А коли побачили результат, настрій змінився. Стали більш позитивно ставитись та брати більш активну участь".

Про діяльність організації розповідають на офіційній сторінці facebook "Міцна громада". Але, за словами Анни, у селі краще за все працює сарафанне радіо та оголошення біля магазину.

"Зараз люди більше готові щось робити та брати на себе відповідальність. Раніше чекали, що хтось усе зробить за них, - вважає Анна, - У малих громадах швидше можна побачити результат проектів. Простіше ідентифікувати проблеми. З мого досвіду, люди ближче один до одного, готові об'єднуватись та влада більш відкрита до людей".

У найближчих планах – реалізація проекту соціальної анімації. Підлітки будуть створювати мультфільми та показувати проблеми села. Готові ролики будуть викладати в інтернеті.

Автор: Надано Анною Гладкою
  Місцеві пишаються розмальованими зупинками та слідкують, щоб ніхто їх не зіпсував
Місцеві пишаються розмальованими зупинками та слідкують, щоб ніхто їх не зіпсував

Громадська організація "Міцна громада" об'єднує близько 30 активістів. За два роки роботи втілили близько 25 проектів у Києві, Слов'янську, Краматорську та Лиманському районі, зокрема у селі Ярова. Більшість грошей на реалізацію ініціатив отримують від благодійних організацій, міжнародних фондів.

Щоб відкрити соціальний гардероб з безкоштовним одягом потрібне приміщення, меблі та вішалки. Речі принесуть місцеві. Перший час працювати можуть волонтери, але потрібно шукати постійні джерела фінансування. Наприклад, частину одягу можна продавати, щоб сплатити комунальні платежі, зарплату та інші витрати.

Зараз ви читаєте новину «У селі на Донеччині переселенці об'єднали людей для ремонту зупинок і не тільки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі