середа, 28 лютого 2018 00:15

У Маріуполі переселенець відкрив студентську їдальню
5

Для відкриття їдальні потрібно 500 тисяч грн. Близько четвертої частини грошей піде на ремонт приміщення у 250 м2. , інше – на закупівлю меблів, техніки для кухні. За 9 місяців дохід склав 300 тисяч грн. Про це Gazeta.ua розповідає донеччанин Олександр Патяка, який відкрив у Маріуполі столову "Чорниця".

Автор: delo.ua
  Щоб відкрити столову знадобилось 500 тис грн
Щоб відкрити столову знадобилось 500 тис грн

200 тисяч на обладнання підприємець отримав від Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН). Усі інші кошти – власні інвестиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес на сирах окупиться за рік

"Шукав приміщення для виготовлення сирів сулугуні. Запропонували колишнє кафе при Приазовському державному університеті. Подивився та зрозумів, що там повинна бути їдальня, – розповідає Олександр, – Починали працювати з 10 піц, 20 булочок, 15 котлет, 10 відбивних, 25 клієнтів. Через рік стало 80 піц, 120 булочок, 60 котлет, 75 відбивних та 250 клієнтів за день. Сири виготовляємо під замовлення для торгових мереж та у власні страви".

Зранку до їдальні приходять студенти, на обід – офісні працівники. Одночасно можуть розмістити до 80 людей. За день було максимум 250 відвідувачів. До дня народження зараз діють знижки 10 % на усе меню. У їдальні є своя група у Facebook "Черника", де викладають різноманітні рецепти з сайтів кулінарії.

У команді працюють п'ять людей
Фото: Надано Олександром Патякою
Страви зі столової продають на місцевих ярмарках
Щоб відкрити столову знадобилось 500 тис грн
Олександр виготовляє сири на продаж та для страв столової
Робити сири навчив партнер з Донецька

"Обід з горохового супу, каші з котлетою та простим салатом коштує 30 грн. Та люди не хочуть купувати дешеві каші, типу пшонної. Найбільше полюбляють картопляне пюре, запечену картоплю, курячі відбивні, – ділиться Олександр, – Меню постійно змінюємо. Дивимось, що більше купують. Широкий асортимент різних страв. Тільки супів 7 видів".

Декілька місяців Олександр витратив на оформлення дозволу оренди приміщення у Фонді державного майна. За оренду зараз сплачує 3000 грн та кожного місяця сума збільшується на 30-50 грн, додається ставка інфляції.

"Попередні люди, які орендували приміщення, винесли та поламали усе, що можна. Були вирвані проводи, порізані труби, – згадує Олександр, – Робити ремонт допомагали родичі. Виходило не усе одразу, як я планував".

У столовій працюють 5 людей, з яких троє проходять стажування. Усю їжу, що до вечора не купили, списують або забирають працівники для домашніх тварин.

"Хочемо змінити формат роботи, поставити барну стійку. З 9 до 17 годин у "Чорниці" буде столова з готовими стравами, а після 18 – кафе, де можна буде робити замовлення", – ділиться планами Олександр.

Олександр Патяка переїхав з Донецька, там займався оптовим продажем книжок, іграшок, продавав сири. За першою спеціальністю – інженер технолог організації громадського харчування. У 2014 році разом з дружиною переїхав у Маріуполь до своїх батьків.

Переселенка у Кам'янському починала власний бізнес з точки продажу кави та чаю в спальному районі міста. Ідея з'явилась спонтанно ввечері. Кавову машину побачила вперше, як купили.

Зараз ви читаєте новину «У Маріуполі переселенець відкрив студентську їдальню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі