субота, 12 жовтня 2019 00:15

Розповіли, як переселенцям оформити розлучення, якщо подружжя по різні боки лінії розмежування

Тільки через суд переселенцям можна оформити розлучення, якщо з чоловіком або дружиною зник зв'язок або вони знаходяться на окупованій території. Простіше розірвати шлюб, якщо немає дітей і друга сторона не проти оформити розлучення. Про особливості цієї справи Gazeta.ua розповіли юристи громадської організації "Донбас SOS".

Автор: З відкритих джерел
  Судовий збір за позов про розірвання шлюбу  - 768,40 грн
Судовий збір за позов про розірвання шлюбу - 768,40 грн

"Обійтися без суду можна лише в тому випадку, якщо у Вас немає дітей молодше 18 років і фактично колишній чоловік або дружина згоден (згодна) на розлучення. В такому випадку Ви можете подати заяву про розлучення в будь-який РАЦС на території України, — розповідають правозахисники, — Присутність другої сторони не обов'язкова. Однак від неї потрібно нотаріально завірена заява про те, що також просить розірвати шлюб. Через місяць по закону ви будете розведені".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вводять нові правила перетину лінії розмежування на Донбасі

У всіх інших випадках потрібно звертатися в суд. Якщо подружжя разом подають заяву до суду, установу можна вибрати за місцем реєстрації або проживання. Але адресу потрібно буде підтвердити пропискою в паспорті або довідкою переселенця. Через місяць з моменту подачі заяви суд повинен прийняти рішення про розлучення.

"Якщо у Вас є неповнолітні діти, найпростіше, вмовити підписати спільну заяву про розлучення для подачі в суд, — радять юристи, — До заяви необхідно додати підписаний Вами обома договір про те, з ким будуть проживати діти, як допомагатиме їх забезпечувати батько і яку участь в їх вихованні братиме інший член подружжя. При цьому договір, в якому обумовлена ​​сума аліментів, необхідно завірити нотаріально.

У кого немає довідки переселенця має шукати адресу куди виїхав його суд на територію підконтрольну Україні. Всі адреси є в розпорядженні "Про визначення територіальної підсудності справ" Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки переселенців-учасників АТО отримають компенсацію за житло цього року

"Позов про розлучення може подати й один з подружжя. Тільки не під час вагітності й не протягом року з моменту народження дитини, — зазначають юристи, — Заява подається в районний суд за місцем останнього відомого проживання другого з подружжя. Але якщо Ви проживаєте з дитиною до 18 років, або ж з інших причин не можете нікуди виїжджати — можете подати позов до суду за місцем свого проживання, приклавши довідку про здоров'я або інші документи. Важливо також вимагати, щоб суд визначив місце проживання дитини з Вами — надалі Вам це знадобиться, наприклад, при перетині державного кордону. Тоді дозвіл другого батька не потрібний".

Правозахисники відзначають, що на сторінках багатьох судів на сайті "Судова влада" є зразки позовних заяв про розірвання шлюбу. Радять спершу перевірити цю інформацію на сайті свого суду.

Автор: З відкритих джерел
  Позов про розлучення може подати і один з подружжя. Тільки не під час вагітності і не протягом року з моменту народження дитини
Позов про розлучення може подати і один з подружжя. Тільки не під час вагітності і не протягом року з моменту народження дитини

Судовий збір за позовну заяву про розірвання шлюбу становить 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (до 01.12.2019 - 768,40 грн). Його можна оплатити онлайн на сторінці суду.

"Суд зобов'язаний забезпечити можливість другій стороні висловити свою позицію щодо заявленого позову, і вже як мінімум переконатися в тому, що відомо про те, що розлучаєтеся. Тому слід вказати в заяві телефон чоловіка і його реальну адресу на підконтрольній території, якщо є, — зазначають юристи, — Нагадайте, що навіть якщо чоловік не хоче з'являтися у суді — він може просто надіслати заяву з проханням розглянути справу без його участі, з викладенням своєї позиції за позовом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки людей зникли за період російського вторгнення в Україну

На практиці в багатьох випадках суди відмовляються розглядати позовні заяви, в яких одночасно заявляються вимоги про розірвання шлюбу та про стягнення аліментів. Юристи рекомендують з цього питання або проконсультуватися в суді, в який звертаєтеся, або подавати два окремих позови.

"Якщо навіть у Вас дійсно давно немає зв'язку з колишнім чоловіком, ви не знаєте його реального адреси та телефону, не знаєте навіть, в якій країні він проживає і чи живий він — суд не може відмовити Вам у прийнятті позову про розірвання шлюбу, - зазначають юристи, — Якщо ніякого зв'язку немає більше як рік — можете подати заяву про визнання його зниклим безвісти. Така заява подається до районного суду за місцем Вашого проживання, або за місцем останнього проживання чоловіка або за місцем знаходження його майна. На сайтах деяких судів також є зразки подібних заяв".


Після визнання чоловіка безвісно відсутнім можна звертатися з цим рішенням суду в РАЦС. Там пишете заяву про розірвання шлюбу і там видають свідоцтво про припинення шлюбу.

Правозахисники створили універсальний юридичний довідник "Твоє право". У ньому цілодобово та безкоштовно зможуть отримати допомогу люди, які постраждали у результаті військових дій, стали жертвами насильства і торгівлі людьми

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як переселенцям оформити розлучення, якщо подружжя по різні боки лінії розмежування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі