субота, 17 серпня 2019 00:15

Популярні портретні ляльки - переселенка розповіла про бізнес на іграшках
5

Відкрили бізнес завдяки допомозі міжнародних та благодійних організацій
Фото: novosti.dn.ua
На виготовлення однієї ляльки середньої складності йде від 3 до 5 днів.
Замовляють іграшки та обласні компанії і організації.
За кордоном лялька в середньому коштує 80 доларів.
Найпопулярніша іграшка у покупців - портретна лялька.

Переселенки з Ясинуватої Наталя та Олена Держипільські живуть в Дружківці. Тут у них - магазин-майстерня, де мати та дочка шиють іграшки й навчають своєму ремеслу інших. Наталя - швачка. У донецькому технікумі дівчина навчилася шити, а в Харкові отримала вищу освіту за спеціальністю "модельєр".

Коли частина Донбасу відійшла під контроль озброєних прихильників Росії, Наталя з мамою переїхали до родичів в Дружківку. На новому місці дівчина працювала в ательє, пишуть на ресурсі "Новости Донбасса".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про бренд вуличного одягу, що змінює стереотипи про людей з Донбасу

"Коли в Донецьку нас направили на практику до модельєра, я подумала, що одяг - це моя мрія. Працюючи в ательє, я більше ремонтувала, ніж шила. Мене не допускали до пошиття одягу", - каже Наталя.

Її мрія розбилася і зарплата її не влаштовувала. Уже переїхавши з окупації, дівчина не могла офіційно працевлаштуватися, а через п'ять місяців позбавили й соціальної переселенської допомоги. Тоді було дуже прикро втратити цю хоч і невелику, але все ж допомогу, згадує вона.

Автор: novosti.dn.ua
  На виготовлення однієї ляльки середньої складності йде від 3 до 5 днів.
На виготовлення однієї ляльки середньої складності йде від 3 до 5 днів.

Покинувши роботу в ательє, 19-річна Наталія у 2016 році вирішила відкрити власну справу. Тоді ж вони з мамою отримали перші невеликі гранти. Наталя - від міжнародної організації, а її мама - від місцевої організації, яка надає допомогу людям з інвалідністю. На отримані гроші Держипільські купили обладнання для ремонту одягу. В результаті почали шити вдома. Але не одяг, а іграшки. Дівчина пройшла курси з виготовлення іграшок - вчилася онлайн і відвідувала платні майстер-класи. Потім Наталя разом з мамою вийшли на новий рівень і орендували приміщення, в якому поєднані студія і магазин іграшок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка створює унікальні шовкові хустки під замовлення

"Спочатку я хотіла шити вдома. Купила обладнання під ремонт одягу. Старт іграшок пішов без капіталу. Ми купували тканину на те, що є. Тим самим справу потроху окупалося, і ми змогли купити наступні матеріали. І все ж оборот був маленький. Через 3-4 місяці ми отримали другий грант від міжнародної організації. Ще завдяки одному невеликому гранту від Данської ради я купила професійний фотоапарат, тому що важливо просувати свій товар в соціальних мережах. В кінці 2018 роки ми отримали останній грант, коштом якого ми купили вишивальну машину, меблі та ще частину обладнання", - розповіла дівчина.

Найпопулярніша іграшка у покупців - портретна лялька.

Автор: novosti.dn.ua
  Замовляють іграшки та обласні компанії і організації.
Замовляють іграшки та обласні компанії і організації.

"Люди надсилають нам фото, а ми робимо копію людини - повторюємо аксесуари, колір волосся, все, що захоче замовник", - пояснює Наталя.

Портретна лялька має попит не тільки в Донецькій області, а й по всій Україні, і навіть за кордоном. В Америку, Італію, Австрію іграшки Держипільських відлітають завдяки добре продуманому маркетингу. Наталя підкреслює: потрібно не тільки зайняти свою нішу, а й постійно про себе заявляти. На міжнародний ринок вони намагаються вийти через сервіс Etsy. За кордоном лялька в середньому коштує близько 80 доларів.

"Ми є на виставках, ярмарках. Також в цьому році ми вийшли на новий рівень - почали співпрацювати з компаніями, виконуємо оптові замовлення ", - каже молода підприємниця.

Автор: novosti.dn.ua
  За кордоном лялька в середньому коштує 80 доларів.
За кордоном лялька в середньому коштує 80 доларів.

У Держипільським замовляють іграшки також обласні компанії та організації. На виготовлення однієї ляльки середньої складності йде від 3 до 5 днів.

"Все залежить від того, чи є в наявності аксесуари. На основу тіла ляльки піде близько дня. Потім йде процес одягання, опрацювання образу", - пояснює дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка навчилася робити орігінальні прикраси зі стрічок

У магазині-студії можна не тільки замовити ляльку, а й пройти майстер-клас по шиттю іграшки.

"У нас майстер-клас коштує стільки ж, скільки іграшка, яку будемо робити на уроці - від 150 до 300 гривень. Матеріал надаємо. Масові майстер-класи ми намагаємося проводити максимум по 3 години. Не всі висиджують", - розповіла Наталя.

Автор: novosti.dn.ua
  Найпопулярніша іграшка у покупців - портретна лялька.
Найпопулярніша іграшка у покупців - портретна лялька.

Зараз, за ​​словами дівчини, її бізнес самооплачується, але про кадрове розширення поки говорити рано.

Наталя намагається максимально обмежити себе від бюрократичних процесів, пов'язаних з роботою державних і місцевих структур. Її бізнес отримав фінансовий поштовх завдяки допомозі закордонних донорів. Сьогодні вона також бере участь в обласному конкурсі для молодих підприємниць. Його проводить Донецька торгово-промислова палата вже третій рік. Конкурс називається "Чому я вибираю власний бізнес". Імена переможниць будуть оголошені у вересні на бізнес-форумі "Business4Women" в Маріуполі.

Мінімальні витрати на матеріали для виготовлення шкіряних ремінців – близько 200 гривень. Цих грошей вистачить на декілька метрів міцної нитки, пару видів шкіри, ніж, клей та шило. Продавати готові вироби можна через соціальні мережі та англомовні сайти. Але треба бути готовим до високої конкуренції.

Зараз ви читаєте новину «Популярні портретні ляльки - переселенка розповіла про бізнес на іграшках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі