вівторок, 13 серпня 2019 00:15

Переселенка розповіла, як пішла працювати у сферу ІТ у декреті
3

 У Маріуполі в сім'ї Бондаренко з'явилося двоє дітей
Фото: 061.ua
Безкоштовні курси ІТ для мам з 20 дівчат закінчили 8
Анна працює віддалено і може більше приділяти часу родині

Всього за 5 років життя Анни Бондаренко повністю змінилося. Вона втекла від війни, народила двох дітей і кардинально змінити професію Зараз дівчина розвивається у сфері IT, приділяє час дітям і ні за що не хоче повертатися до банківської справи. Веб-розробка стала не просто улюбленою справою, а й способом проводити більше часу з сім'єю - де б вона не жила, пишуть на ресурсі 061.ua.

Анна з чоловіком родом з Харцизька - до війни жили в Донецьку, але у 2014 році виїхали з особистих переконань і в цілях безпеки. Дівчина працювала в банку - на той час у неї вже було понад 10 років банківського стажу. Її чоловік працював в приватній фірмі. Роботодавці пішли назустріч і дали парі можливість без втрати роботи переїхати. З 2015 року і до цього дня Анна з чоловіком живе в Маріуполі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донеччанка навчає жінок самообороні

Уже в Маріуполі в сім'ї Бондаренко з'явилося двоє дітей: старшому три з половиною роки, а молодшому - майже два. Зараз Анна в затяжному декреті.

"Я для себе прийняла рішення, що банківську сферу я не зможу поєднувати з вихованням двох маленьких дітей. Тому поки у мене була можливість бути в декреті, я шукала якусь реалізацію для себе. І мені попалися, так би мовити "по запиту з космосу", курси, які називалися "IT-Mom" і проходили в Маріуполі в минулому році. Передбачалося, що мама, яка знаходиться в декреті, має можливість безкоштовно пройти курси по веб-розробці. Я успішно закінчила ці курси. Нас було в групі близько 20 дівчат, але до фінішу дійшло вісім", - розповіла Анна.

Автор: 061.ua
  Безкоштовні курси ІТ для мам з 20 дівчат закінчили 8
Безкоштовні курси ІТ для мам з 20 дівчат закінчили 8

До цього дівчина не цікавилася веб-розробкою. Але коли вибирала напрямок, в якому збиралася розвиватися, Анна враховувала досвід зміни місця проживання - вона розуміла всю нестабільність ситуації та шукала щось таке, чим можна було б займатися віддалено.

"У перші дні на курсах ... хотілося кинути. Було незрозуміло. Причому було настільки незрозуміло, що я не вірила у свої сили. Єдине, що мотивувало - це підтримка близьких, зокрема, чоловіка, і якийсь дух суперництва. Я читала дуже багато статей, історій дівчат і жінок, які входили у сферу IT, шукала джерела натхнення. Тому що насправді морально дуже важко, коли ти фахівець в одній сфері, а тут ти починаєш "з нуля", нічого не розумієш. І плюс мені допомогла безпосередньо моя викладачка, яка привела у сферу і вела курси - вона своїм особистим прикладом змусила мене все-таки довести розпочате до кінця.

Найбільше мені подобалося бачити результат. Коли ти б'єшся, б'єшся, і тут тебе вночі осяяння - і на наступний день у тебе все виходить, все розкладається по поличках. Такі моменти радують і надихають на подальший розвиток", - поділилася дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про бренд вуличного одягу, що змінює стереотипи про людей з Донбасу

Після курсів Анна не посоромилася і попросилася на стажування в маріупольську IT-компанію:

"Зізналася чесно, що я готова поки безкоштовно працювати - щоб натомість отримати якийсь додатковий досвід. Тому що насправді ці курси виглядали таким чином: нам раз в тиждень десь півтори години приділяли увагу і розкривали певні теми, але більшу частину інформації потрібно було вивчати самостійно. Тому що курси безкоштовні, і ресурси були обмежені. Передбачалося, що ми свідомі, мотивовані, а тому будемо самі розбиратися в цьому. Не можу сказати, що це було легко. Було дуже важко переступити, якщо до цього ти займався чимось іншим раніше, а тут треба зібрати в купу мізки та увійти в нову сферу", - пояснила Анна.

IT-компанія дуже допомогла дівчині. Спочатку Анна зробила одне тестове завдання, потім ще одне пробне - разом зі співробітниками компанії. А вже третє завдання стало комерційним проектом.

Автор: 061.ua
  Анна працює віддалено і може більше приділяти часу родині
Анна працює віддалено і може більше приділяти часу родині

"Головне - не кинути справу і знайти людину, яка тебе буде підтримувати. Це мені говорили й чоловіки-айтішники: дуже важко перші пів року - рік. Важко увійти в цю галузь. Зараз мені, звичайно, ще складно, але вже не так, як було пів року тому".

У сфері IT Анна побачила іншу модель співпраці. Коли дівчина працювала в банківській сфері, їй доводилося вічно гнатися за показниками, робота вичавлювала всі соки - тому що так влаштована приватна практика: менше платити й більше вимагати. Водночас у сфері веб-розробки керівництво більш прогресивне, вміє мотивувати та надихати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як заробляти на виготовленні шкіряних ремінців для годинників

Крім роботи, дівчина веде дуже активне соціальне життя - вона волонтерка "Товариства Червоного хреста" і бере участь в соціальних проектах. Це все стало можливим завдяки віддаленій роботі і правильному плануванню. Поки Анна заробляє не так багато, як хотілося б, але у неї хороші стартові позиції:

"Я займаюся версткою Landing Page - така робота коштує десь в районі $100 - 150. Зрозуміло, що матуся-початківець, не може його зробити відразу, їй потрібна буде підтримка. Але десь на $1000 - 1500 вже можна розраховувати за проект. У мене вже є певний досвід, тому можу сказати, що відразу йти на фріланс дуже важко. Потрібно постійно вчитися, розвиватися, потрібно, щоб хтось тобі допомагав. Краще, якщо ти перший досвід все-таки напрацьовуєш в якійсь компанії, де у тебе буде можливість отримувати супровід і допомогу. Причому зараз же не обов'язково в IT-компанії сидіти на робочому місці - всі ці питання обговорюються. У мене є можливість виконувати роботу вдома, хоча в принципі мені запропонували організувати робоче місце, коли з'явиться така можливість.

Автор: 061.ua
   У Маріуполі в сім'ї Бондаренко з'явилося двоє дітей
У Маріуполі в сім'ї Бондаренко з'явилося двоє дітей

Я освоїла верстку і зараз вивчаю PНP - трішечки вже заглиблююсь, вивчаю мову програмування, щоб можна було не тільки Landing Page створювати, а вже займатися чимось складнішим. А потім можна буде вже взятися і за Java-script, розширювати свої можливості".

Завдяки роботі в IT Анна постійно розвивається, спілкується з прогресивними людьми - це дуже важливо для мами в декреті, тому що часто після пологів жінки спілкуються, в основному, тільки з іншими мамами, дітьми та лікарями. Крім того, віддати дитину в садок - не означає звільнити себе час з 8 до 16: іноді діти хворіють, і іноді потрібно забрати раніше, іноді садок не працює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батько трьох доньок розповів, чому та як переїхав з родиною до Америки

Все це можна вирішити, потрібно тільки наважитися на зміни та не здаватися, вважає Анна:

"Тим мамам, які нині придивляються до IT, я б порадила не боятися, - впевнено сказала Анна. - Не боятися і не сумніватися у своїх силах. Не святі горшки ліплять. Насправді не потрібно мати якогось божевільної математичної освіти або філософських знань для того, щоб освоїти цю сферу. Так, можливо десь в розробці додатків, наприклад, дійсно потрібні додаткові навички. У мене, наприклад, верстка дуже швидко пішла. А коли я почала вивчати вже мову програмування, стало складніше - тут вже математичний склад розуму мені б допоміг. Але знову ж таки: гуманітарний склад розуму не хрест на діяльності - просто мені складніше. І потрібно не опускати руки. Якщо хтось зміг, то чому ти не зможеш? Потрібно хоч кілька місяців працювати після кожної невдачі, і в якийсь момент пазл зійдеться - і стане набагато легше".

Навіть через 5 років родини переселенців мають психологічні травми через війну на сході України. Також усі воїни АТО стикаються із різними психологічними розладами після повернення до мирного життя.

Зараз ви читаєте новину «Переселенка розповіла, як пішла працювати у сферу ІТ у декреті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі