четвер, 22 серпня 2019 13:15

Переселенці збирають фото "невидимих виборців" для депутатів
6

На акції виходять переселенці під будівлі міських рад та районних адміністрацій
Фото: ГО "Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ"
Активісти збирають фото переселенців з плакатами з різних міст
Акції триватимуть до 26 серпня
Після завершення кампанії, зроблять відео для привернення уваги депутатів Верховної Ради ІХ скликання
Переселенці не мають права голосувати на місцевих виборах у громадах, де вони облаштувались

У Лисичанську, Харкові, Ужгороді, Шостці, Конотопі, Житомирі, Полтаві та інших містах переселенці виходять на акції під будівлі міських рад та адміністрацій. Там вони роблять фото з плакатами "Переселенці-ВиБорці", "#КоженГолосВпливає", "Кожен має право на вибори", "Спочатку право голосу, потім місцеві вибори", "Відновіть конституційне право обирати". Активісти хочуть привернути увагу влади на те, що внутрішньо переміщені особи досі не можуть голосувати на місцевих виборах.

Ініціативу Gazeta.ua прокоментувала авторка акцій, виконавча директорка громадської організації "Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ" Тетяна Дурнєва.

"Ми платимо податки у своїх нових громадах, хочемо, нарешті, обирати місцеву владу там, де вже 5 років живемо як "невидимі виборці", - розповідає Тетяна. - Хочемо зібрати фотографії нових членів громад (переселенців) біля місцевих рад, щоб показати народним депутатам обличчя цих "невидимих виборців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували інфографіку розселення переселенців

Подібні акції проходять зараз у всіх регіонах України за ініціативи Громадського холдингу "ГРУПА ВПЛИВУ", що є співавтором законопроекту №6240 про захист виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

Автор: ГО "Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ"
  Після завершення кампанії, зроблять відео для привернення уваги депутатів Верховної Ради ІХ скликання
Після завершення кампанії, зроблять відео для привернення уваги депутатів Верховної Ради ІХ скликання

Після завершення акції 26 серпня активісти підготують відео для привернення уваги депутатів Верховної Ради ІХ скликання та нагадають про необхідність відновлення політичних прав переселенців. Відео поширюватиметься у соціальних мережах, а також надіслатиметься на електронні поштові скриньки народних депутатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, скільки переселенців забезпечили власним житлом

"Ми вирішили привітати таким чином народних депутатів із початком роботи у парламенті та показати їм вектор руху, пріоритет законодавчої ініціативи. На жаль, Верховна Рада 8-го скликання не спромоглася вирішити проблеми переселенців. Тому на новий парламент у нас є чимало надій!" - зазначає Дурнєва.

На позачергових парламентських виборах 2019-го проголосували лише 1% виборців, чия виборча адреса знаходиться на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей, м. Севастополь та АР Крим. Проте на виборах в об'єднаних територіальних громадах переселенці досі не можуть обирати органи місцевого самоврядування там, де вони оселилися та облаштували своє життя. Мова йде про 1 млн 397 тис. українців. Стільки зареєстровано внутрішньо переміщених осіб із Донбасу та Криму, за даними Міністерства соціальної політики України на 5 серпня 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці збирають фото "невидимих виборців" для депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі