середа, 14 серпня 2019 00:15

Переселенці з Криму роблять 20 видів крафтових сирів
5

Роблять авторські сери: мексиканець з паприкою і томатами, баварець із темним пивом та сир із поєднанням коров'ячого і козячого молока.
Фото: 24tv.ua
Готові сири дозрівають на полицях
Сири створюють із козячого та коров'ячого молока
Сири варять з козячого та коров'ячого молока, штучних речовин не додають
У асортименті 20 видів крафтових сирів

Понад 20 видів крафтових сирів виготовляють на сімейній сирній фермі на Черкащині. Її заснували переселенці із Криму, які чотири роки тому вимушено залишили своє звичне життя в Ялті. І розпочали нове – з маленькою фермою у невеличкому селі. Підприємці радо діляться своїми рецептами, влаштовують дегустації та співпрацюють з черкаськими ресторанами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, як стала сироваром в Італії

Родина Ігоря Геращенка переїхала з Криму чотири року тому, коли російські "зелені чоловічки" зайшли до українського півострова. Співзасновник ферми згадав, як йому довелося тікати з власного магазина, пишуть на ресурсі 24tv.ua.

"У нас були свої магазини в Ялті, але одного дня нас з них просто викинули. Мені дали дві години, аби забрати всі речі. Я завантажив у машину все, що влізло... Згодом з нашого магазинчика зробили офіс партії "Русское единство", а наші речі просто викинули," – сказав Ігор Геращенко.

Як виготовляють сир

Молоко нагрівають, додають ферменти та витримують понад 40 хвилин – так починають робити будь-який сир. А ось яким він буде – залежить від подальшої рецептури та визрівання. На сімейній сироварні готують за французькими та італійськими технологіями, все із натуральної сировини, штучних речовин не додають.

Автор: 24tv.ua
  Сири створюють із козячого та коров'ячого молока
Сири створюють із козячого та коров'ячого молока

Сири створюють із козячого та коров'ячого молока. Роблять як класичні: кротен, шевретта, моцарела і рікота, так і фантазують над рецептурою. Так з'явились авторські: мексиканець з паприкою і томатами, баварець із темним пивом та сир із поєднанням коров'ячого і козячого молока.

На полицях вони набираються витримки та обростають цвіллю.

Автор: 24tv.ua
  Сири варять з козячого та коров'ячого молока, штучних речовин не додають
Сири варять з козячого та коров'ячого молока, штучних речовин не додають

"Є сири, за якими ми доглядаємо по-особливому. Наприклад, вмиваємо сироватковим розсолом. Через це він обростає пліснявою та формує свій смак", – пояснила співзасновниця сироварні Вікторія Бойправ.

За рік роботи маленьке господарство перетворилось у кооператив, до якого долучились і односельці. Щотижня тут переробляють дві тонни молока. Коров'яче – купують у місцевих, а козяче – отримують із власної ферми. Виготовлені сири продають у ресторани та магазини Черкас.

Переселенець з Донецька Олександр Шкатула після переїзду до Маріуполя почав варити сири. За грантової програми, яка надає фінансову допомогу переселенцям на розвиток власної справи сировар виграв 360 000 гривен. Цих грошей вистачило тільки на обладнання. Щоб оплатити оренду сироварні, ремонт та транспортні витрати - продав машину.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці з Криму роблять 20 видів крафтових сирів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі