неділя, 25 серпня 2019 00:15

Переселенці розповіли, як відкрили суші-студію
5

У Донецьку займались поставками у рибні магазини та ресторани
Фото: radiosvoboda.org
Суші-студія сімейна справа, там працюють троє з чотирьох членів родини Семенків
Родина хоче провести ребрендинг студії та відкрити мережу ресторанів
Гнат працює на суші-барі
Раніше родина не займалась ресторанним бізнесом

Переїхати до Запоріжжя та реалізувати давню мрію про власну справу. Така історія родини Семенків, яка улітку 2014-го полишила Донецьк, де проживала понад десять років.

У 2017 році сім'я заснувала власний заклад – "Авторську студію суші". Зараз у закладі працює троє з чотирьох членів родини Семенко, пишуть на сайті "Радіо Свобода"

"Років мені 10 було. Мене батько привів до ресторану. Він сів за стіл, компанія – дорослі. Мені було нецікаво. І був такий же суші-бар. Я сів за нього: придивлявся до всього, що роблять сушисти. Потім подали – спробував, і мені дуже сподобалося. І всі наступні рази, коли приходили, я завжди сідав за суші-бар, і мені подобалося спостерігати, і завжди хотілося спробувати себе в цьому", – Гнат Семенко згадує, як в нього виник інтерес до ресторанної справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хінкалі, аджарське хачапурі не доставляємо - переселенець відкрив грузинське кафе

Зараз юнак і сам працює на суші-барі "Авторської студії суші" власної родини у Запоріжжі. Розповідає, що два роки тому, коли студія лише відкрилася, йому, попри досвід роботи в інших закладах, було трохи страшно починати працювати під керівництвом досвідченого шеф-кухара.

"Такого досвіду роботи у мене до цього не було. З таким шеф-кухарем, авжеж, було трохи страшно починати. Спочатку не дуже виходило, а згодом набрав форму. Все вийшло. Зараз вже вдвох з кухарем ведемо підприємство", – ділиться Гнат.

Автор: radiosvoboda.org
  Суші-студія сімейна справа, там працюють троє з чотирьох членів родини Семенків
Суші-студія сімейна справа, там працюють троє з чотирьох членів родини Семенків

А зараз пишається спільними з батьками результатами розвитку студії: "Цікаво просто дивитися огляди інших закладів. Це дає розуміння. Я розумію, що ми набагато кращі".

Родина Семенків приїхала до Запоріжжя на початку літа 2014 року. На початку планували перечекати в місті, поки ситуація на сході заспокоїться, згадує Наталя Семенко. Та додає, що навіть не уявляли, що доведеться залишитися на малій батьківщині чоловіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мріяла про салон краси, але відкрила чебуречну - переселенка про власну справу на новому місці

"Ми поїхали з Донецька в червні 2014-го року одразу, як тільки старша дитина отримала свідоцтво про закінчення 9 класу. У той день ми сіли (в машину – ред.) і почали рух до свого другого дому, бо чоловік запорізький. Ми не зовсім донецькі – просто жили і працювали там. Зібралися і поїхали, але не надовго – на 2 місяці перечекати, на канікули, перебути, подивитися. Те, що ми вже не повернемося до Донецька, нам ще в червні було не зрозуміло. Єдине, що підтримувало нас тоді, це те, що місто все ж таки не чуже, рідне", – розповідає Наталя.

Автор: radiosvoboda.org
  Родина хоче провести ребрендинг студії та відкрити мережу ресторанів
Родина хоче провести ребрендинг студії та відкрити мережу ресторанів

Саме у Запоріжжі родина наважилася втілити давню мрію голови сім'ї, Вадима, про власний заклад. Втім, до такого рішення родина прийшла не одразу після переїзду до Запоріжжя:

"Чоловік залишився у компанії "Морській дім", у якій ми працювали…Ще два роки він працював в іншому регіоні як регіональний менеджер компанії. Родина на розрив. Переїхати нам з дітьми нема можливості. Родина порізно – теж так не має бути. І тоді він все частіше і частіше почав думати, що все ж таки своє – це добре, – згадує жінка. – Мабуть, його віра, моя підтримка і необхідність щось робити – це було головним нашим рушійним компонентом. Зараз, коли ми повертаємося думками на два роки назад – нашій студії два роки – то, мабуть, наважитися пройти той шлях знову весь ми не змогли б".

Автор: radiosvoboda.org
  Гнат працює на суші-барі
Гнат працює на суші-барі

Двері "Авторської студії суші" родини Семенків відкрилися у 2017 році. Японська кухня була обрана не випадково, адже Вадим та Наталя мали багаторічний досвід роботи у сфері постачання ресторанного бізнесу.

"Років 7 як чоловік про це задумуватися почав. І вже обставини, які склалися у нашій родині, у нашій країні, нам не дали великого вибору – ми почали робити те, на чому розуміємося, про що знаємо найбільше. Ми, коли жили і працювали у Донецьку, то це була сфера поставки продуктів до японських ресторанів в тому числі. Тому був багаж знань, великий досвід роботи, але ми не були рестораторами", – пояснює Наталя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дончанка розповіла, як створює цукерки з сиру

Зараз у студії задіяно троє з чотирьох членів родини Семенків. Вадим керує бізнесом, веде бухгалтерію, та займається питаннями постачання, старша дитина в родині, Гнат, працює на суші-барі та кухні закладу. А ось Наталі довелося стати справжнім універсалом – вона займається як питаннями адміністрування та доставки, так і веде соціальні мережі закладу.

Автор: radiosvoboda.org
  Раніше родина не займалась ресторанним бізнесом
Раніше родина не займалась ресторанним бізнесом

"Без цього підприємства я вже не уявляю свого існування. Навіть не уявляла, що це може бути настільки моїм – потрібним і таким надихаючим місцем", – з посмішкою каже Наталя Семенко.

Зізнається: попри величезний досвід відкривати власний заклад у Запоріжжі було страшно; страх лишається і досі, адже загальні економічні умови в країні для розвитку власного бізнесу не надто сприятливі. Та попри це, родина Семенків думає про розширення і активний розвиток закладу.

Автор: radiosvoboda.org
  У Донецьку займались поставками у рибні магазини та ресторани
У Донецьку займались поставками у рибні магазини та ресторани

"Самий мінімум – розширити приміщення і зробити його більшим, затишнішим. З цим завдання найбільше, як на початку шляху, так і зараз лишається. Поширити на інші регіони. Назватися гучно – працюємо над ребрендігом. Виростити гарний колектив і кадри навчати", – каже жінка.

Своїм баченням на розвиток родинного бізнесу ділиться і Гнат. Він теж замислюється про відкриття закладів в інших містах, а можливо, і за кордоном: "А в майбутньому, коли це буде гарний ресторан, хочу поїхати до Франції, – каже Гнат Семенко, – вивчитися класичній кухні і стати гарним кухарем, не тільки сушистом, і розвивати наш ресторан – зробити його не монокухнею, а дійсно класичним рестораном з японською кухнею на додачу".

На відкриття кав'ярні треба близько 500 тисяч гривень. Треба знайти приміщення у центрі міста, зробити затишний ремонт, закупити обладнання для кухні й залу. Окремо варто працювати з персоналом, аби створити привітну атмосферу в закладі. Меню можна сформувати із вподобань друзів та клієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці розповіли, як відкрили суші-студію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі