неділя, 04 серпня 2019 00:15

Мріяла про салон краси, але відкрила чебуречну - переселенка про власну справу на новому місці
6

Наталля усе життя працює на кухні
Фото: svoi.city
У кіоску можна купити чебуреки з м’ясом, бринзою з томатом, грибами з сиром, асорті, також – піцу, пиріжки з листкового тіста, плацинди.
Наталя працює сама у кіоску на базарі, бо у інших не виходить так смачно
Класичний чебурек з м'ясом замовляють найчастіше
Наталя мріяла відкрити власний салон краси

Наталія Панфілова – переселенка з Авдіївки Донецької області. Коли в Авдіївці стало небезпечно, її з дітьми перевезли до санаторію в Сергіївку Одеської області, а згодом вона опинилась в Одесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про бренд вуличного одягу, що змінює стереотипи про людей з Донбасу

В Авдіївці Наталія смажила чебуреки, а зараз має свій кіоск на "Новому ринку" (вулиця Торгова, 26). Там вона виготовляє одні з кращих чебуреків у місті та іншу випічку, пишуть на ресурсі "Свої".

Чому саме цей бізнес?

Наталія все життя "бігла від кухні". Коли ще в Авдіївці виникла необхідність "чимось займатися", вона замислилась над тим, щоб розпочати якийсь бізнес. Наталі запропонували навчити робити чебуреки, і вона погодилась на "хоч щось".

Добра знайома Наталі – кухар за фахом – допомогла, і вони разом розпочали чебуречний бізнес 50/50. Смажили на кухні у Наталі, продавали на ринку, по магазинах Авдіївки. Бізнес почав розвиватися та приносити прибуток.

Автор: svoi.city
  У кіоску можна купити чебуреки з м’ясом, бринзою з томатом, грибами з сиром, асорті, також – піцу, пиріжки з листкового тіста, плацинди.
У кіоску можна купити чебуреки з м’ясом, бринзою з томатом, грибами з сиром, асорті, також – піцу, пиріжки з листкового тіста, плацинди.

Мрія Наталі – салон краси та реабілітаційний центр для людей у тяжких життєвих умовах. Але в Авдіївці вона втратила все, в Одесі довелось починати з нуля, заробляти гроші, щоб годувати дітей.

"Просити гроші на салон краси у фонду ("Відродження". – Свои) я побоялася. Треба було розробити бізнес-план, а я нічого в цьому не розумію. Для чебуреків мало чого потрібно. Я вмію їх робити, і це приносить прибуток".

Скільки ресурсів на це знадобилось і де їх знайшли?

"Ми не думали, що доведеться залишитися в Одесі надовго, тому приїхали без техніки, без речей. Все залишилось в Авдіївці".

У Сергіівку вдалося передати фритюрницю для смаження чебуреків, але більше нічого у Наталі не було. Розпочати бізнес без стартового капіталу на новому місті допомогли бізнес-курси для переселенців, які організував Impact Hub Odessa під патронатом міжнародного фонду "Відродження".

Автор: svoi.city
  Наталя працює сама у кіоску на базарі, бо у інших не виходить так смачно
Наталя працює сама у кіоску на базарі, бо у інших не виходить так смачно

Щирість Наталі привернула увагу інвесторів, і один із них запропонував допомогу, навіть якщо вона не переможе в конкурсі бізнес-ідей. Але Наталя перемогла та отримала грант.

"Коли мені сказали, що я отримала грант, одразу почала шукати місце. Але оренда квадратного метра площі вартістю від 4 до 6 тисяч гривень на місяць була для мене непосильна. Я розуміла, що доведеться смажити чебуреки цілодобово".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психолог розповіла, як переселенцям та воїнам АТО боротись із психологічними травмами

Проте інвестор дотримав слово та допоміг Наталі.

"Він домовився з директором ринку, щоб мені виділили точку. Це ринкове місце, не від господаря, тому орендна плата була майже найменшою на ринку. Два місяці, поки я починала, мене взагалі звільнили від орендної плати, бо директор ринку пішов на поступки. Також інвестор дав мені гроші на облаштування кіоску".

Автор: svoi.city
  Класичний чебурек з м'ясом замовляють найчастіше
Класичний чебурек з м'ясом замовляють найчастіше

Щоб розпочати справу, Наталі були потрібні холодильник, стіл і приміщення. Фритюрниця у неї була. Почала працювати, знайшла клієнтів.

"Я виграла вже другий грант – вісім тисяч євро на розвиток, перейшла у більше приміщення, купила пічку, стала випікати піцу, плацинди (страва молдовської кухні з листкового тіста плескатої форми, поширені начинки – з сиру та гарбуза. – Свои), пиріжки типу "Форнетті", з листкового тіста".

Дизайн

У Наталі типовий кіоск на ринку. Все, що вона могла зробити, то це повісити дві декоровані тарілки на стіну та поставити два столи зі стільцями перед входом. Зараз чоловіки з ринку зробили їй стійку для оформлення вітрини.

Чому саме така кухня?

У кіоску можна купити чебуреки з м'ясом, бринзою з томатом, грибами з сиром, асорті, також – піцу, пиріжки з листкового тіста, плацинди. Наталя може зробити чебурек з будь-якою начинкою, котру запропонує клієнт.

Автор: svoi.city
  Наталя мріяла відкрити власний салон краси
Наталя мріяла відкрити власний салон краси

"Обрала саме такий формат, тому що іншого варіанту наразі немає. Якщо думати в бік чебуреків, то, може, було б добре мати приміщення для повноцінного кафе, щоб готувати ще щось і щоб люди могли спокійно поїсти".

Яку страву замовляють найчастіше?

Класичний чебурек з м'ясом.

Що можна скуштувати лише тут?

У Наташі одні з кращих чебуреків в Одесі. Гості міста приходять до неї, бо хтось рекомендує цю точку, і часто йдуть у захваті від такої смакоти.

"Мої чебуреки навіть мандрують. Приходив чоловік зі своєю коробкою, набрав чебуреків та поїхав одразу в аеропорт, щоб летіти в Ізраїль".

Додаткові активності

"Це базар, у мене щодня тут живі концерти. Я вже і клоун, і артист, і Гурченко, і Гундарєва, і хто я тільки не є, бо у мене кожен день якесь "кіно".

Автор: svoi.city
  Наталля усе життя працює на кухні
Наталля усе життя працює на кухні

Чи був попередній досвід у ресторанній справі?

Кіоск на ринку з двома столиками на фасаді назвати кафе складно, а досвід у приготуванні чебуреків і випічки у Наталі дуже великий.

Факапи на старті

З чебуречною жодних складнощів не було.

"Якби можна було щось змінити, то я, звичайно, хотіла б салон краси. Я вважаю, що стою на місці, а мені хочеться розвиватися. Намагалася навчити людей готувати чебуреки. Те саме обладнання, те саме тісто, але виходить зовсім інакше. Показала як смажити, показала як працювати, але так як працюю я – ніхто не працює. Не такі люди як я – не такі чебуреки як у мене".

Порада тим, хто хоче відкрити кафе

"Хай одкривають. Ще ніхто не закрився. Якщо є можливість зробити не просто фаст-фуд, а відкрити кафе – це дуже гарна справа".

На створення домашньої кондитерської із виготовлення цукерок достатньо декілька тисяч доларів. Але варто пройти курси шоколатьє, де розкажуть про тонкощі справи, навчать рецептам та попередять про помилки.

Зараз ви читаєте новину «Мріяла про салон краси, але відкрила чебуречну - переселенка про власну справу на новому місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі