понеділок, 16 квітня 2018 11:49

Медреформа спрощує життя переселенцям

Переселенці можуть звертатись до будь-якого терапевта, сімейного лікаря чи педіатра, не зважаючи на прописку. Для отримання допомоги потрібно мати тільки паспорт чи інший документ, що підтверджує особу. Довідка внутрішньо переміщеної особи не потрібна.

З квітня в Україні розпочалась приписна кампанія Міністерства охорони здоров'я "Лікар для кожної сім'ї". Зараз головна задача пацієнтів – обрати собі лікаря та підписати з ним декларацію. Місце реєстрації вже не має ніякого значення. Укласти угоду можна буде у будь-який час, хоч через рік. Кожен член родини повинен підписати декларацію з лікарем. Якщо лікар не влаштовує, можете підписати документ з іншим. Діти можуть обслуговуватись разом з батьками у сімейного лікаря або у педіатра. Звернутись можна і до лікаря з приватної клініки, якщо цей заклад підписав договір з Національною службою охорони здоров'я України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформа медицини не буде швидкою. Або зміниться вся країна, або ніхто

"Тільки з квітня пацієнти зможуть підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Та не обов'язково саме у цьому місяці бігти у лікарню. Підписати декларацію можна тоді, коли знадобиться допомога, – розповідає Євгеній Гончар, член Громадської ради при МОЗ. – Варто тільки переживати, за те, що ви не зможете підписати декларацію з лікарем, бо у нього буде зібрано дві тисячі пацієнтів".

Автор: МОЗ
  Інструкція як підписати декларацію з лікарем
Інструкція як підписати декларацію з лікарем

Відмовити у підписанні декларації можуть лише з двох причин: заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров'я або всі лікарі медичного закладу набрали максимальну кількість пацієнтів. Сімейний лікар може обслуговувати до 1800 пацієнтів, терапевт – 2000, педіатр – 900. Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюються у селах. Наприклад, якщо у селі проживає 2000 людей, то всі вони отримають змогу підписати декларацію з сімейним лікарем. Без медичної допомоги не залишиться ніхто. Це питання контролюватиме Національна служба охорони здоров'я України.

"Якщо вам відмовляють у праві вільно вибрати лікаря, процитуйте лікарю "Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу", затверджений Наказом МОЗ №503 від 19 березня 2018 року, – радить на своїй сторінці у facebook в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, – Саме цей документ регламентує процес вибору лікаря, подання та припинення дії декларації з вибору лікаря".

У 2018 році реформа починається з лікарів первинної ланки допомоги: сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. За кожного пацієнта держава буде сплачувати в середньому по 370 грн на рік. У цей бюджет входять оренда кабінету, оплата роботи лікаря, медсестри (фельдшера), прості витратні матеріали та часткове покриття аналізів. З 2020 року безкоштовно потрапити до окуліста, гінеколога, дерматолога чи іншого профільного спеціаліста можна буде тільки за направленням сімейного лікаря чи терапевта. Ви можете самостійно звертатись до таких лікарів, але держава за це платити не буде.

Міністерство у справах тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб за 2 роки залучило у проекти з допомоги переселенцям та прифронтовими районами майже 3 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Медреформа спрощує життя переселенцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі