середа, 31 січня 2018 00:16

Кредитний капкан: як вплине на переселенців Закон про деокупацію Донбасу

Кредитний капкан: як вплине на переселенців Закон про деокупацію Донбасу
Закон про деокупацію Донбасу може ускладнити життя переселенців з проблемними кредитами. Фото: mykharkov.info

Новий закон про деокупацію Донбасу, який у другому читанні прийняла Верховна Рада, може ускладнити життя великої кількості переселенців з проблемними кредитами.

Зокрема, в законі не регулюється питання мораторію на стягнення банками кредитів на житло в окупації. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Тепер мораторій відміняється. Тому що була прив'язка до терміну "антитерористична операція", а цього терміну в законодавстві більше немає", - заявила народний депутат від фракції "Самопоміч" Наталія Веселова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пульсу нема, серце ледь чути" - переселенка про порятунок 4-річного хлопчика, який проломився під лід

Після прийняття нового закону, банки і колектори активізувалися.

"Надходить маса повідомлень від колишніх жителів окупованих територій, яких почали турбувати банки. Банки про них згадали. Я не стала винятком, мені теж подзвонила колекторська фірма. Нагадала мені про іпотечний кредит, я їм запропонувала свою квартиру в Донецьку - вони відмовилися", - зазначила Наталія Веселова.

Представники українських банків закон про деокупацію не коментують, проте посилаються на грудневий законопроект №7338, який передбачає часткове скасування мораторію.

"Говорити, що банки здійснюють активні дії по стягненню поки не можна, закон не вступив в силу. Але позичальникам є сенс самим в першу чергу звертатися до банків і вирішувати ті проблеми, які у них накопичилися за три з половиною роки окупації", - каже представник незалежної асоціації банків України Денис Грищенко.

18 січня Верховна Рада 280 голосами ухвалила президентський законопроект про деокупацію Донбасу. Документ визначає Росію "агресором та окупантом". Проголошує окремі райони Донбасу окупованою територією, а головною метою державної політики із забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями називає їхнє звільнення та встановлення територіальної цілісності..

Зараз ви читаєте новину «Кредитний капкан: як вплине на переселенців Закон про деокупацію Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі