четвер, 30 березня 2017 13:59

Художниця малює унікальні картини праскою
10

Ірина Зіник ствоює картини праскою та розплавленим воском
Фото: Надані Іриною Зіник
Ірина Зіник ствоює картини праскою та розплавленим воском
Ірина Зіник ствоює картини праскою та розплавленим воском
Ірина Зіник ствоює картини праскою та розплавленим воском
Ірина Зіник ствоює картини праскою та розплавленим воском

Переселенка з Луганщини Ірина Зіник малює картини праскою. Має понад 1000 робіт на папері та більш як 100 на спеціальних дерев'яних панелях.

"Малювати любила з дитинства. Але ніколи не думала, що цим займатимуся. Вивчилася на енергетика. Технікою створення малюнка з використанням праски захопилася після візиту до знайомих. Побачила у них маленьку картину з морем і горами. Вирішила спробувати, бо робота дуже сподобалася. Близько чотирьох років малювала для себе, як хобі. Друзі жартували, що приходять як у галерею. Дві стіни були повністю завішані картинами. Радили брати участь у виставках, - розповідає Gazeta.ua Ірина Зіник. - Якось пішла обирати рамку в магазин. Жінка, яка там працювала, сказала, що не маю права ховати від людей таку красу. В цей же день показала роботи в галереї. За два тижні їх виставили в залі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім'я переселенців організовує тематичні свята

Після подій на Донбасі жінка переїхала до Чернівців. Разом з іншими майстринями відкрила творчу майстерню. Проводить майстер-класи для дітей. У місті також мала дві персональні виставки.

"Картини з першої персональної виставки роздарувала друзям. В замін, вони оформили їх у рамки перед відкриттям. Зробити це самій було надто дорого. А так вдалося уникнути витрат. Підготовка до виставки була безкоштовна".

Для створення картин використовує воскові олівці. Розплавлює їх на гарячій прасці. Завдяки цій техніці картини з часом не псуються. Кольори залишаються насиченими та яскравими.

"Віск дуже неслухняний матеріал: пливе, капає. У цій справі або він тебе, або ти його. Ніколи не знаю, що буде зображено. Результат завжди непередбачуваний, і це мені подобається, - каже Ірина. - Спочатку малюю праскою з розплавленим воском. Де потрібно підправляю кісточкою або губкою. Для полотна використовую дерев'яні панелі. Якщо дотриматися техніки, можуть послужити до ста років".

Переселенець з Криму, режисер, сценограф і художник з костюмів Ніко Лапунов створює мультфільми про життя кримчан і ситуацію з півостровом. Всі образи автор вишиває на полотні і знімає процес на відео.

Зараз ви читаєте новину «Художниця малює унікальні картини праскою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі