вівторок, 17 вересня 2019 00:15

Донеччанка розповіла, як у декреті стала програмісткою
5

Курси "Іt-mom" були безкоштовними для дівчат, які знаходяться у декреті та знають англійську мову
Фото: Надано Анною Бондаренко
З 20 дівчат до фіналу курсів дійшли 8
Анна з чоловіком родом з Харцизька, останні роки перед війною жили у Донецьку
Двоє хлопчиків народила вже в Маріуполі, зараз у декретній відпустці
Анна 8 лет работала в банковской сфере

У декреті можна освоїти нову професію, що дозволить працювати з дому та більше часу приділяти дітям. Для початку можна записатись на безкоштовні заняття, де розкажуть основи. Так, 35-річна Анна Бондаренко з Харцизьку Донецької області освоїла веб-програмування та зараз створює сайти.

"До декрету, 8 років жила в Донецьку та працювала у банку. Допомагала корпоративним клієнтам з кредитами для бізнесу. Коли почались обстріли, разом з чоловіком поїхали у Маріуполь. Особливо не вибирали куди їхати, більшість колег вже були там, - розповідає Gazeta.ua Анна, - Взяли з собою тільки літні речі. Добре, що не встигли купити у Донецьку квартиру! Уже придивлялись варіанти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донеччанка навчає жінок самообороні

Через місяць пара вирішила спробувати пожити у Кривому Розі. Там були філіали компаній, куди вони перевелись працювати. Проте місто не сподобалось. Анна була вагітна першою дитиною та вирішили разом з чоловіком повернулись у Маріуполь. Там живуть і зараз.

Автор: Надано Анною Бондаренко
  З 20 дівчат до фіналу курсів дійшли 8
З 20 дівчат до фіналу курсів дійшли 8

"Я до сих пір у декреті, вже з другою дитиною. Зараз старшому три з половиною роки, а молодшому майже два рочки. Проте на роботу у банк виходити не хотілось, - розповідає Анна, - Якось у соціальній мережі натрапила на оголошення про набір на безкоштовні курси веб-розробки "IT-Mom" у Маріуполі. Ні з ким не радилась, одразу заповнила анкету. Чомусь думала, що мене не візьмуть. Хоча там не було особливих вимог. Треба було бути мамою у декреті, навіть просили свідоцтво про народження дітей. Також треба було мати базові знання англійської мови. Хоча на курсах мова особливо не потрібна була".

Курси проходили з березня по червень у 2018 році. Заняття тривали півтори години ввечері раз на тиждень, додому задавали матеріал для самостійного опрацювання. На початку в групі близько 20 дівчат, але до фінішу дійшло 8.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про бренд вуличного одягу, що змінює стереотипи про людей з Донбасу

"Гадаю, організатори курсів не ставили на меті зробити з нас готових спеціалістів, а хотіли розповісти про професію. На інших курсах, куди я ходила, дуже активне навчання та складні задачі. А тут ми починали з самих простих речей. Це як у школі вчать літери, потім склади і вже після цього слова, - зазначає Анна, - До цього я не цікавилася веб-розробкою та у мене навіть знайомих не було з цієї сфери. Щоб себе якось мотивувати, читала дуже багато статей, історій дівчат і жінок, які входили у сферу IT. Тому що насправді морально дуже важко, коли ти фахівець в одній сфері, а тут ти починаєш "з нуля", нічого не розумієш".

Автор: Надано Анною Бондаренко
  Анна з чоловіком родом з Харцизька, останні роки перед війною жили у Донецьку
Анна з чоловіком родом з Харцизька, останні роки перед війною жили у Донецьку

Після навчання, дівчина попросилась на стажування у місцеву ІТ-компанії. А викладачка з курсів порекомендувала її для роботи. Проте перед початком попросили виконати 2 тестові завдання. Третє стало вже комерційним, за який вже отримала перші гроші.

"Раніше на роботі доводилося вічно гнатися за показниками, робота вичавлювала всі соки. Бо так влаштована приватний бізнес: менше платити й більше вимагати. А у сфері веб-розробки керівництво більш прогресивне, вміє мотивувати та надихати, - ділиться Анна, - Мені ставлять задачу та я сама кажу скільки мені треба часу для її виконання. Але за будь-яких сімейних обставин маю встигнути. Працюю поки діти у садочку та вночі, коли вкладаю спати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шиємо білизну та одяг для французьких і українських брендів - переселенець розповів про швейний бізнес

Зараз Анна 7 місяців працює фрілансером та займається створенням сайтів на одну сторінку. На самий простий сайт треба днів 5. Клієнти кажуть, як саме має виглядати сторінка на комп'ютері, на планшеті та на телефоні, а вона має це зробити. Така робота коштує десь в районі $100-150.

Автор: Надано Анною Бондаренко
  Двоє хлопчиків народила вже в Маріуполі, зараз у декретній відпустці
Двоє хлопчиків народила вже в Маріуполі, зараз у декретній відпустці

"Поки не роблю сайти, де використовують бази даних. Наприклад, де пропонують подивитись відгуки чи пропонують схожі товари. Для цього треба пройти додаткові курси, - зазначає Анна, - Насправді не потрібно мати божевільної математичної освіти або філософських знань для того, щоб освоїти цю сферу. Головне - не кинути справу і знайти людину, яка тебе буде підтримувати. У мене – це мій чоловік та мама. Вони можуть й з дітьми погратись, поки я працюю".

35-річна Анна Бондаренко з Харцизьку Донецької області отримала вищу освіту за фахом "економічна кібернетика". До декретної відпустки 8 років працювала у банківській сфері. Через військові дії в Донецьку, разом з чоловіком переїхала жити до Маріуполя. Після народження другої дитини пішла на безкоштовні курси "IT-Mom" та зараз займається створенням сайтів.

Мінімальні витрати на матеріали для виготовлення шкіряних ремінців – близько 200 гривень. Цих грошей вистачить на декілька метрів міцної нитки, пару видів шкіри, ніж, клей та шило. Продавати готові вироби можна через соціальні мережі та англомовні сайти. Але треба бути готовим до високої конкуренції.

Зараз ви читаєте новину «Донеччанка розповіла, як у декреті стала програмісткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі