вівторок, 13 лютого 2018 15:05

Бізнес на сирах окупиться за рік
6

На сироварні родини Блонських виготовляють 8 видів твердих сортів сиру
Фото: Надано Олександром Блонським
На сироварню приїжджають на дегустацію сирів та подивитись на кіз
Клієнти обслуговуються у порядку живої черги
Олександр раніше ніколи не займався худобою
На фермі вирили сирний льох глибиною 6 метрів

Для відкриття цеху з виробництва твердих еко-сирів потрібно близько $1000. Гроші йдуть на закупівлю обладнання - холодильники, сирна ванна, дров'яна топка та каструля на 300 літрів. Вкладення повертаються через рік.

Про це Gazeta.ua розповідає фермер Олександр Блонський, який раніше працював шеф-кухарем у мережі ресторанів у Луганську. Відкрив сироварню у селі на Полтавщині. Продукцію виготовляють із коров'ячого молока, яке купують у найближчих селах.

"Технологію виготовлення сирів освоїв давно, на стажуванні в Києві. Кухар-грузин навчив мене робити сулугуні та бринзу. Пізніше сам експериментував з різними сортами сиру. Шукав інформацію в інтернеті. Навчався методом проб і помилок, -розповідає Олександр Блонський. - Зварити сир можна за три-чотири години. Але, щоб зробити твердий сир та сир з пліснявою, потрібен час і терпіння. Ми не підсаджуємо плісняву, використовуємо тільки молоко, сіль та спеціальні ферменти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець розповів, як врятував бізнес від сепаратистів

Зберігають сир у льоху, який вирили на фермі. Його глибина 6 метрів. Температура та вологість дозволять витримувати сири потрібний час та робити запас. Усі охочі можуть власноруч зробити сир, орендувати полицю для його зберігання. Максимальна потужність сироварні у місяць – півтонни сиру.

Автор: Надано Олександром Блонським
  Олександр раніше ніколи не займався худобою
Олександр раніше ніколи не займався худобою

"У нас невелике фермерське господарство. Є 10 дійних кіз та підростає 18 козенят, яким сам допоміг народитись. Усе життя прожив у місті та ніколи не займався худобою, – ділиться Олександр, – Кіз купували самих звичайних у місцевих бабусь. Вартість була різна - від 300 до 1500 грн. Зробили ставку на племінного цапа, який коштував 1000 грн".

На сироварні родини Блонських виготовляють 8 видів твердих сортів сиру. Вартість – 180 – 350 грн за кг, в залежності від витримки. Продають через сайт blonsky.com.ua та facebook у порядку живої черги. Замовлення пакують у харчову плівку та пергамент з фірмовим наліпками, надсилають поштою.

"Поки не можемо працювати з кафе, бо немає постійного обсягу сиру. Цю проблему вирішить сирний льох, - зазначає Олександр, - Зараз наші клієнти – приватні особи. Ми приймаємо заявки і оброблюємо у порядку черги. Коли з'являється потрібний вид сиру, зв'язуємось з замовниками, отримуємо підтвердження від них і надсилаємо замовлення. Іноді не встигаємо виготовляти для усіх охочих".

Автор: Надано Олександром Блонським
  Клієнти обслуговуються у порядку живої черги
Клієнти обслуговуються у порядку живої черги

У Блонських офіційно працевлаштовані два менеджери з продажу у Харкові та Полтаві. Є працівник по догляду за тваринами. Влітку додатково наймають п'ять людей.

"Хочемо отримати сертифікат якості для сироварні. Плануємо також займатись зеленим туризмом, організовувати дегустації у сирному льоху, – ділиться Олександр, – Влітку вже приїжджали родини з дітьми подивитись на кізочок, кілька еко-туристів. Пригощали сиром та сніданком. Дегустація була у сімейному форматі у саду. Грошей з гостей не брали".

У 2015 році родина Блонських приїхала з Луганську в село Вовнянка Миргородського району Полтавської області, де придбали житло та створили сироварню і власне фермерське господарство. Олександр за фахом – технолог громадського харчування. У Луганську працював шеф-кухарем, також там робив сири для ресторану.

Діти з родин перселенців з Донецької та Луганської областей записали аудіо-історії для дітей з порушенням зору.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес на сирах окупиться за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі