середа, 29 серпня 2018 12:50

Які виборчі права мають переселенці та жителі непідконтрольних територій

Які виборчі права мають переселенці та жителі непідконтрольних територій
Переселенці не можуть голосувати на місцевих виборах

Переселенці та жителі тимчасово непідконтрольних українській владі територій можуть голосувати на президентських і парламентських виборах. Для цього потрібно звернутися до Реєстру виборців і змінити виборчу адресу. Про це повідомляє громадська організація "Донбас-SOS", пишуть на ресурсі donbass.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оплата комунальних і безкоштовні путівки: переселенці розповіли про допомогу, яку отримали від влади

Змінити виборчу адресу можна не пізніше, ніж на 5-й день після початку виборчої кампанії. Для цього потрібно звернутися до місцевого органу Реєстру виборців зі зверненням. До заяви потрібно надати документ, що може підтвердити нову адресу. Наприклад, договір оренди або довідку переселенця.

"Звертаємо увагу, що виборча кампанія ще не стартувала, а, значить, ніяких дій на даний момент здійснювати не треба, - зазначають активісти. - Переселенці поки ще не можуть голосувати на місцевих виборах. Але ситуація може змінитися, якщо проголосують за законопроект №6240"

Згідно з рішенням Верховного суду, реєстрація місця проживання переселенців є тимчасовою і не є підставою для участі в місцевих виборах. Таке право є тільки у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території та мають реєстрації постійного місця проживання.

27 березня 2017-го було зареєстровано законопроект №6240 "Про відновлення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб", що може дозволити переселенцям брати участь в місцевих виборах і обирати народних депутатів в мажоритарних округах. Але документ не розглядається вже понад рік.

Зараз ви читаєте новину «Які виборчі права мають переселенці та жителі непідконтрольних територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі