понеділок, 19 січня 2015 19:20

Вченим вдалося відкрити відразу три планети, які схожі на Землю

Вченим вдалося відкрити відразу три планети, які схожі на Землю
Фото: NASA/Tim Pyle

Телескоп "Кеплер" виявив три екзопланети розміром з Землю, які обертаються навколо одного з найближчих сусідів Сонця, зірки EPIC 201367065 в сузір'ї Лева.

Про це повідомляє РИА "Новости".

Під час спостережень за сузір'ям Лева, увагу планетолога Еріка Петігури і його колег привернула зірка EPIC 201367065, яскравість якої періодично коливалася. Проаналізувавши криві яскравості, планетологи зрозуміли, що їм вдалося знайти три нові планети. Підключивши до роботи кілька наземних телескопів Європейської південної обсерваторії в Чилі і американські обсерваторії на Гавайських островах і Каліфорнії, вони змогли визначити радіус планет, обчислити відстань до них і розкрити властивості зірки.

Планети виявилися несподівано маленькими - їх можна віднести до числа малих суперземель або великих "двійників" Землі, чиї радіуси в 1,5-2 рази більше аналогічного значення для нашої планети. У свою чергу, світило відноситься до числа невеликих і холодних червоних карликів, чия маса і розміри приблизно в два рази менше, ніж у Сонця. Як показали спостереження наземних телескопів, EPIC 201367065 розташована неподалік від Сонячної системи і віддалена від нас усього на 150 світлових років.

Даний факт, як вважають планетологи, дозволить детально вивчити цю систему за допомогою "Хаббла" і інших потужних телескопів. Вчені сподіваються "спробувати" на смак атмосферу планети, визначити її хімічний склад та щільність, а також обчислити її точну масу.

"Практично всі планети, які ми змогли виявити за весь час існування астрономії, були "підсмажені" світилами. Ця зоряна система є найближчим до нас прикладом світила, навколо якого обертаються відносно холодні проблеми. Цілком ймовірно, що сама далека планета в цій системі є таким самим кам'янистим небесним тілом, як та Земля, що означає, що на її поверхні може панувати відповідна температура для існування водних океанів", - підсумовує Петигура.

Зараз ви читаєте новину «Вченим вдалося відкрити відразу три планети, які схожі на Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі