пʼятниця, 30 березня 2018 19:18

В Україні запустили 4G: що про нього потрібно знати
5

Сьогодні у 20 українських містах запустили 4G. Про запуск мережі четвертого покоління повідомляють оператори lifecell, Vodafone. Київстар планує запустити 10 квітня.

Gazeta.ua розібралася, що таке таке 4G і навіщо він українцям.

Що таке 4G

4G - стандарт четвертого покоління мобільного зв'язку. Він - наступник 3G та 2G.

Над стандартом почали працювати 2004-го. Перші запуски відбулися у 2000-2010 роках.

Зараз 4G - найпопулярніша у світі технологія передачі безпровідних даних.

Які можливості дає 4G для споживачів

4G у 10 разів швидше передає дані та відеозйомку. Зараз середня швидкість 3G - 2,5 Мбіт/с. 4G матиме 25 Мбіт/с.

Автор: MTN
 

4G миттєво завантажуватиме у 5-7 разів більше інформації. До прикладу, у 4GYouTube-ролик у HD-форматі завантажиться миттєво. У 3G для цього потрібно 1-5 хв. Мобільний додаток при 3G скачується за 3 хв. На 4G - за 25 с.

4G - найпопулярніша у світі технологія передачі безпровідних даних

Як підключити 4G. Вартість

Новий стандарт підтримують смартфони, які виробили 2014-го і пізніше. Чи підтримує пристрій 4G, можна перевірити у налаштуваннях. Для користування покриття також потрібна спеціальна SIM-карта – USIM. Її можна замінити в магазині мобільного оператора. Вартість — 10 грн.

Автор: trushenk.com
 

Мобільні оператори вже запустили для свої клієнтів сервіси для перевірки того, чи підтримують їхні смартфони і карти зв'язок 4G.

4G-перевірка у Vodafone: запит *222#.

4G-перевірка в Київстар: підтримка SIM-карти 4G - *245*4#, чи підтримує телефон 4G - *245*5#.

4G-перевірка в life: зателефонувати за номером 2455.

Українські оператори кажуть, що швидкісний інтернет надаватимуть на умовах чинних тарифних планів.

До 2020-го кожне друге підключення буде 4G

Географія поширення 4G

Мобільні оператори отримали ліцензії на частоту 2600 МГц. Вона дає невеликий радіус покриття. Перші зони 4G з'являться у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Ужгороді, Вінниці, Хмельницькому, Тернополі.

Автор: Vodafone
  Водафон-Україна
Водафон-Україна

4G зв'язком можна буде скористатися біля прикордонних пунктів у Волинській та Львівській областях, у курортних містах Одеської та Запорізької областей.

Автор: trushenk
  Киевстар
Киевстар

У липні оператори отримають 1800 МГц. Тоді в Україні з'явиться більше покриття 4G. У селах та районних центрах цієї частоти не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко обіцяє 4G у кожне село

Кому і які вигоди принесе 4G

Дослідження Світового банку свідчать, при зростанні кількості підключень до 4G на 10% економіка зростає на 1,3%. 4G - складова "розумних" міст. У світі на базі 4G працюють медичні служби та поліція. Вони мають змогу швидше отримувати інформацію про події в місті.

Оператори будуватимуть свої 4G-мережі там, де найбільший платоспроможний попит. 4G дає більшу ширину каналу. Так, мобільні оператори використовують менше обладнання обслуговування більшої кількості абонентів. Оператори матимуть кращу якість зв'язку. Це залучить більше користувачів.

4G у 10 разів швидше передає дані та відеозйомку

Недоліки 4G

В Україні низький рівень покриття 4G. Щоб отримати сигнал із найближчої станції, пристрій споживатиме більше енергії. Акумулятор швидше розряджатиметься, ніж під час використання 3G.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4G зможуть користуватись лише 20% українців - експерт

Що є в інших країнах - куди ми рухаємось

Мережа охоплює більш як 150 країн світу. Торік налічувала понад 2,1 млрд користувачів. У країнах ЄС швидкісний мобільний інтернет працює майже 10 років. У Польщі з'явився 8 років тому, в Молдові й Угорщині — 5.

Автор: Слово і діло
 

До 2020-го кожне друге підключення буде 4G. У Південній Кореї і Японії через 2 роки планують впровадити 5G.

31 січня мобільні оператори lifecell, "Київстар" і "Vodafone-Україна" отримали ліцензії на користування частотами для впровадження технології 4G в діапазоні 2600 МГц. Це стандарт зв'язку ще називають LTE і він значно вище за швидкістю, ніж 3G. Пройшли відкриті торги на отримання ліцензій 4G в діапазоні 1800 МГц.

Зараз ви читаєте новину «В Україні запустили 4G: що про нього потрібно знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі