вівторок, 21 серпня 2018 11:16

Сьогодні Арктику відкрили для польотів

Сьогодні, 1914 року здійснили перший у світі політ в Арктику.

Морське міністерство віддав розпорядження Головному гідрографічному управлінню почати пошуки трьох полярних російських експедицій, від яких не було звісток - Володимира Русанова, Георгія Сєдова і Георгія Брусилова.

Голова Головного гідрографічного управління Михайло Жданко поставив поручику Яну Нагурському завдання - вивчити можливість використання аеропланів для ведення пошуків в Арктиці. У свою чергу, пізніше Нагурський повідомив, що використання літаків в полярних умовах, швидше за все, можливо.

  Ян Нагурський. Фото: Public Domain
Ян Нагурський. Фото: Public Domain

Офіцер розумів, що підтверджувати теорію практикою належить йому самому. Вітчизняної техніки для вирішення подібних завдань не існувало, і Нагурського відрядили до Франції на завод Фарман для придбання "Фарман МФ-11".

Літак був забезпечений поплавками для зльоту і посадки на воду, здатний піднімати вантаж в 300 кг і розвивати швидкість до 100 км/год. Запасу палива на борту повинно було вистачити на 5 чи 6 годин польоту. Ян хотів отримати і французького механіка, але фахівці, дізнавшись, де збирається літати авіатор, відмовляли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На орбіту вийшов український супутник

Провівши майже два десятка випробувальних польотів, Нагурський відбув до Росії з аеропланом в ящиках.

  Літак Farman MF.11. Фото: Public Domain
Літак Farman MF.11. Фото: Public Domain

1 серпня 1914 року на судні "Екліпс" Нагурський разом з технікою прибув в Олександрівськ-на-Мурмане. Тут літак був перевантажений на пароплав "Печора". Отримав Нагурський і авіатехніка - ним став матрос з Севастополя Євген Кузнєцов.

16 серпня 1914 року "Печора" досягла Хрестовій губи. Просування далі було неможливо через льоди. Вранці 21 серпня Нагурський злетів, зробив кілька кіл і приводнився. Разом з механіком вони завантажили на борт продовольство на 10 днів, гвинтівку, лижі. О 16:30 Нагурський і Кузнєцов вилетіли на пошук. У повітрі вони знаходилися 4 години 20 хвилин і подолали 450 км. Перший арктичний політ в історії планети завершився успішно.

  Гідролітак Нагурський в бухті Хрестова губа на Новій Землі. Фото: Public Domain
Гідролітак Нагурський в бухті Хрестова губа на Новій Землі. Фото: Public Domain

Незважаючи на те, що напасти на слід зниклих експедицій льотчику не вдалося, Нагурський довів можливість використання авіації в Арктиці.

2 липня 1900 року відбувся перший вдалий політ дирижабля моделі LZ-1. Його сконструював відставний пруський офіцер Фердинанд фон Цеппелін. "LZ 1" мав довжину 128 м і балансував шляхом переміщення ваги між двома гондолами. На ньому встановили два двигуни Даймлер потужністю 14,2 к.с.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Арктику відкрили для польотів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі