понеділок, 16 квітня 2007 14:21

Першу плавучу АЕС будують в Росії

Минулої неділі в Сєверодвінську відбулося закладення першої в світі плавучої атомної теплоелектростанції. В урочистій церемонії, яка проходила в цеху виробничого об"єднання "Севмаш", взяли участь перший віце-прем"єр Сергій Іванов і глава Росатома Сергій Кирієнко, які синіми викрутками прикрутили закладну дошку до конструкції секції плавучого енергоблока "Академік Ломоносов".

Потужність першої плавучої АЕС, будівництво якої завершать до 2010 року, складе 70 мегават. Її електроенергією переважно забезпечуватимуть "Севмаш", приблизно одну п"яту частину продаватимуть. Вартість проекту складає 200 мільйонів доларів, планований термін самоокупки - не більше ніж сім років. До 2016 року планують створити флот із семи схожих електростанцій. Серед них будуть станції більшої потужності.

Плавучі АЕС можуть базуватися в будь-якому прибережному районі й використовуватися для вироблення як електрики і тепла, так і для опріснення морської води. Плавуча атомна станція може експлуатуватися без перезавантаження палива протягом 12-15 років і має підвищений рівень радіаційної безпеки. За даними Росенергоатома, проектом вже зацікавилися понад 12 країн світу, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Першу плавучу АЕС будують в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі