четвер, 14 червня 2018 17:50

Обмежили використання дронів: у чому небезпека

Обмежили використання дронів: у чому небезпека
Дрони активно використовують в агропромисловому секторі. Фото: technologyreview.com

Державна авіаційна служба України затвердила обмеження щодо зйомок з використанням дронів.

"Раніше у законодавстві правове регулювання використання дронів було відсутнім. Воно важливе, щоб ними могли легально користуватися різні служби. У країні потрібно розвивати технології дистанційно пілотованих повітряних суден. Зокрема, доставку дронами. Вперше обмеження щодо дронів ввів Янукович, коли коптером відзняли будинок міністра Захарченка. Потім цю заборону скасували",- каже Gazeta.ua Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк.

Нинішнім документом власникам безпілотників заборонили підійматися на висоту вище 50 м і літати ближче за 30 м від однієї людини. Не можна знімати залізничні станції, порти, місця катастроф, центральні вулиці міста, дороги державного значення, СІЗО, сховища нафти чи газу. Під заборону зйомки потрапили об'єкти під охороною МВС, СБУ, Національною поліцією, Національною гвардією, Державною прикордонною службою.

"Ці обмеження також несуть загрози для поширення і використання дронів. Вільно користуватися приладами не можуть звичайні громадяни. Документ зобов'язує державні структури отримати дозвіл, щоб застосовувати у роботі безпілотники", - пояснює спеціліст.

Нові правила ускладнять роботу багатьох державних служб: поліції, охорони, надзвичайників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмежили використання дронів: чим це обернеться для власників безпілотників

"До прикладу, щоб працівникам надзвичайних служб розпочати пошуки зниклої людини на озері, потрібно за 10 діб до отримати дозвіл центру моніторингу польотів. Для використання дронів у зоні бойових дій також потрібний дозвіл. Але спрогнозувати цю ситуацію чи виникнення аварій і надзвичайних катастроф неможливо. Дрони активно використовують в агросфері, енергетичному секторі, охороні важливих об'єктів, для моніторингу і створення карт. У світі безпілотники доставляють вантажі у райони, куди не можна дістатися жодним іншим транспортом", - розповідає Тарас Трояк.

У країнах Євросоюзу держслужби використовують безпілотники для порятунку людей без спеціальних дозволів. Торік так врятували 65 осіб.

Від 1 червня в Україні почав діяти Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Документ також торкнувся порядку використання дронів для знімання. Дистанційно пілотовані повітряні судна поділяють на легші та важчі від 2 кг.

Зараз ви читаєте новину «Обмежили використання дронів: у чому небезпека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі