четвер, 20 грудня 2018 18:50

Назвали ТОП-5 найгучніших обманів цього року

Facebook і Tesla увійшли до п'ятірки найгучніших обманів у сфері сучасних технологій за останній рік.

Кілька разів у 2018-му негативно дивував публіку і глава компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск. Рейтинг склало видання Gizmodo.

Маніпуляції з акціями Tesla

Керівник компанії з виготовлення електрокарів Tesla Ілон Маск прославився завдяки своєму аккаунту у Twitter, в якому він обзивав рятувальника дітей у тайській печері педофілом і сперечався з комісією з цінних паперів США.

Найбільш резонансним виявився випадок з маніпуляціями акціями компанії Tesla. Усерпні 2018-го Маск заявив, що хоче зробити Tesla приватною компанією і готовий викупити її акції по $ 420 за кожну. Пізніше з'явилася інформація про те, що кошти на викуп акцій Маску надасть інвестиційний фонд з Саудівської Аравії.

  Маск ще встиг викурити косяк під час інтерв'ю у прямому ефірі. Фото: Новое время
Маск ще встиг викурити косяк під час інтерв'ю у прямому ефірі. Фото: Новое время

Через кілька днів інформацію про арабських інвесторів спростували і Маск відмовився. Комісія з цінних паперів США звинуватила Маска в шахрайстві. Розцінили як спробу маніпуляції курсом акцій компанії.

Маска зобов'язали покинути пост голови ради директорів компанії і наклали штраф $20 млн. Ще $20 млн штрафу отримала Tesla. Такі санкції залишилися показовими і Маск залишається дійсним керівником компанії.

Google і права людини

Цього року працівники Google висловили своє невдоволення щодо співпраці компанії з Пентагоном і її участі в розробленні проекту Мейвен. Штучний інтелект Google TensorFlow допомагав збройним дронам автоматично визначати живі і неживі об'єкти і, в разі чого, атакувати їх.

Розробники компанії почали протестувати проти роботи з проектом Мейвен, вважаючи, що такі тонкі і складні завдання мають виконувати люди, а не комп'ютер.

Після цього генеральний директор Google Сундар Пічаї опублікував оновлені принципи роботи штучного інтелекту Google.

  енеральний директор Google Сундар Пічаї. Фото: Новое время
енеральний директор Google Сундар Пічаї. Фото: Новое время

Відразу після підписання нового документа, Google викрили в порушеннях прав людини. Ще з 2017-го компанія розробляла додаток Dragonfly - цензурований пошуковик, який має блокувати список сайтів і пошукових тем, що стосуються прав людини, демократії, релігії і мирних протестів.

Dragonfly планували запустити в Китаї на початку 2019-го і пов'язувати запити з телефонними номерами користувачів, за якими можуть вести ретельніший нагляд.

Після свідчень Сундара Пічаї перед Конгресом, Google відмовився від планованого запуску версії свого пошуку з вбудованою цензурою в Китаї.

Афери Facebook

За цей рік менеджери Facebook кілька разів намагався обдурити свою аудиторію і регуляторні органи, сподіваючись, що про це ніхто не дізнається.

До однієї з афер соцмережі причетні журналісти британського каналу Channel 4. Суть розслідування і роботи під прикриттям була в тому, щоб пройти тренувальний курс і дізнатися, як модератори повинні реагувати на контент з насильством, жорстоке поводження з дітьми та мову ворожнечі.

З'ясувалося, що те, чого вчили модераторів, багато в чому не відповідало правилам Facebook.

Колишній інвестор Facebook Роджер Макнамі тоді розповів журналістам Channel 4, що соцмережа отримує прибуток від такого контенту. Макнамі вважає, що такі дії підтримуються компанією і якщо Facebook буде цензурувати занадто багато, то люди втратять інтерес до цієї соцмережі.

Зростання курсу криптовалют

Наприкінці 2017-го - на початку 2018-го курс біткоіна досяг свого історичного максимуму - $20 тис. Експерти передбачали, що монета продовжить зростати до $25 тис.

Засновник компанії зі створення програмного забезпечення McAfee Associates Джон Макафі і зовсім заявив, що в кінці 2020-го курс біткоіна зросте до $1 млн. В іншому випадку він пообіцяв "з'їсти свої геніталії на національному телебаченні". В кінці поточного року курс біткоін побив усі антирекорди і впав до $ 3 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маск зробив несподіваний крок на тлі прогнозів про банкрутство Tesla

19-річний криптотрейдер Ерік Фінман, який заробив $4,4 млн на криптовалютах, розповів, що біткоін вже мертвий.

  Ще одним трендом у техносвіті 2018-го стали криптовалюти і різні спекуляції навколо них. Фото: Новое время
Ще одним трендом у техносвіті 2018-го стали криптовалюти і різні спекуляції навколо них. Фото: Новое время

"Біткоін мертвий, він занадто фрагментований. Багато людей досі продовжують боротися, але я не думаю, що це триватиме довго. Він може пережити ще кілька бичачих ринків, але в довгостроковій перспективі він мертвий", - розповідає Фінман.

Професор фінансів Університету Санта-Клари Атулья Сарін впевнений, що однією з причин падіння курсу біткоіна є залучення великої кількості так званих майнерів - видобувачів криптовалюта.

Фінансист заявляє, що через велику кількість майнерів, зараз біткоін зайшов у "мертву спіраль". Якщо ціна біткоіна продовжить падати, а вартість його видобутку залишиться на тому ж рівні - курс криптовалюти швидко зведеться до нуля.

Розлучення Amazon

У 2017-му Amazon вирішив вибрати місце для своєї другої штаб-квартири і оголосив конкурс для американських міст. Мери і губернатори з усіх штатів почали гонку.

Власник компанії Джефф Безос не дотримав своїх обіцянок щодо працевлаштування в новій штаб-квартирі і скоротили кількість робочих місць удвічі. Крім цього, новий офіс розмістили у не найбідніших регіонах США - перший у Лонг-Айленд-Сіті, другий - у Кристал-Сіті.

  Amazon належить найбагатшій людині на планеті - Джеффу Безосу. Фото: Новое время
Amazon належить найбагатшій людині на планеті - Джеффу Безосу. Фото: Новое время

Так округ США і Нью-Йорк отримають до своїх місцевих бюджетів ще більше надходжень від податків. Міська влада також повинна виділити додаткові гроші на розвиток нової транспортної інфраструктури, шкіл, парків і будинків для житла.

Американська компанія Tesla вимагає понад 4 654 млн грн ($167 млн) компенсації від колишнього співробітника. Стверджують, що інженера Мартіна Тріппа незаконно використовував закриті дані компанії і надавав недостовірну інформацію журналістам.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ТОП-5 найгучніших обманів цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі