четвер, 12 березня 2020 17:25

"Наче справжня рука" - створили протез руки, який контролює розум

"Наче справжня рука" - створили протез руки, який контролює розум
Фото: hsto.org

У США спеціалісти з Мічиганського університету створили протез руки, який можна контролювати розумом.

Вони використали слабкі приховані сигнали від нервів руки і посилили їх, щоб забезпечити в реальному часі інтуїтивне управління роботизованою рукою, передає Depo.ua.

Передовсім учені приборкали темпераментні нервові закінчення, розділили нервові пучки на дрібніші волокна і посилили сигнали, які проходять через ці нерви. Підхід включає крихітні м'язові трансплантати й алгоритми машинного навчання, запозичені з області інтерфейсу "мозок-машина".

"Це найбільший прогрес в управлінні протезом для людей з ампутацією. Ми розробили методику індивідуального управління протезними пристроями за допомогою нервів у залишковій кінцівці (культі) пацієнта. З її допомогою ми змогли забезпечити виробництво деяких з найпередовіших протезів, які коли-небудь бачив світ", - сказав Пол Седерна, професор Роберта Онеала в області пластичної хірургії в Медичній школі UM, а також професор біомедичної інженерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швидкий, лютий деструктивний - українцям представили вбивцю топових смартфонів

Протез отримав назву Mobius Bionics LUKE. Його тестують 4 учасники дослідження, які різного часу і за різних обставин втратили руку.

Учасникам дослідження поки що не дозволяють брати руку додому. У лабораторії вони могли збирати блоки за допомогою пальців, рухати великим пальцем безперервно, а не вибирати з двох положень, піднімати об'єкти сферичної форми і навіть грати в "камінь-ножиці-папір".

"Це схоже на те, що у вас знову є рука, - сказав учасник дослідження Джо Хемілтон, який втратив руку внаслідок аварії на феєрверку 2013 року. - Це повертає вас до почуття нормального життя".

Лікар із Нью-Йорка Чарльз Грем 9 березня 1822 року запатентував виготовлення зубних протезів. Це зробило справжню революцію у сфері стоматології. Їх почали виготовляти з пластмаси й порцеляни. Винахід Грема застосовують і тепер. За статистикою, кожна друга людина за 35 років звертається до стоматолога для протезування зубів.

Зараз ви читаєте новину «"Наче справжня рука" - створили протез руки, який контролює розум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі