четвер, 12 лютого 2015 16:56

На Сонці з'явилась "тріщина" довжиною близько мільйон кілометрів
3

На Сонці з'явилася гігантська волокноподібна структура довжиною близько 1 мільйона кілометрів. Подібні сонячні волокна являють собою струменя плазми, утримувані магнітним полем зірки. Ці "нитки" можуть зберігатися в цілості тижнями, однак іноді вони вибухають.

Останній раз подібна структура з'являлася на Сонці 4 місяці тому - у вересні. Обсерваторія SDO стежила за нею кілька днів, спостерігаючи, як волокно повертається у міру обертання Сонця.

"Обсерваторія зробила знімки волокна в різних довжинах хвиль, кожна з яких виділяє матеріали різної температури, - зазначили представники NASA в описі зображення. - Дивлячись на будь-який елемент Сонця в різній довжині хвиль і температурі, вчені дізнаються більше про те, що спричиняє утворення таких структур, а також про процеси, які прискорюють їх вибухи".

Місія Обсерваторії сонячної динаміки НАСА (SDO), бюджет якої становить 850 млн доларів, стартувала в лютому 2010 року. Метою запуску апарату стало вивчення Сонця і його змін.

Зараз ви читаєте новину «На Сонці з'явилась "тріщина" довжиною близько мільйон кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі