четвер, 14 листопада 2019 17:00

На орбіту вивели перший штучний супутник Марсу

На орбіту вивели перший штучний супутник Марсу
"Марінер-9" - перший штучний супутник Марсу Фото: NASA

14 листопада 1971 року перший міжпланетний космічний апарат "Марінер-9" досягнув орбіти Марса.

Пристрій запустили 30 травня того ж року з космодрому на мисі Канаверал о 22:23. Його доправили за допомогою ракети-носія "Atlas-Centaur". Метою безпілотного зонду NASA було дослідження червоної планети. Американський супутник випередив радянський апарат "Марс-2" на 13 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ілон Маск запустив на орбіту 60 супутників

Перші зображення поверхні Марса він відправив у кінці жовтня 1971 року. Однак через те, що на планеті вирувала сильна пилова буря, вони виявились неякісними. Чіткі знімки вийшли після її припинення близько 10 січня 1972 року. Загалом протягом своєї місії "Марінер-9" надіслав 7329 знімків.

27 жовтня 1972 року "Марінер-9" вимкнули після використання запасів газу, які були потрібні для відслідковування його перебування. Штучний супутник перебуватиме на орбіті до 2022 року. За оцінками NASA, після апарат потрапить у атмосферу Марса, де згорить, або впаде на поверхню планети.

"Марінер-9" оснащений двома телевізійними камерами, ультрафіолетовим та інфрачервоним спектрометрами, а також інфрачервоним радіометром. Прилади розташовані на сканувальній платформі, яка спрямовує їх на потрібні ділянки планети.

Зараз ви читаєте новину «На орбіту вивели перший штучний супутник Марсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі