пʼятниця, 12 жовтня 2018 01:35

"Деякі проекти відклав ще на стадії ідей" - авіаконструктор

"Деякі проекти відклав ще на стадії ідей" - авіаконструктор
Авіаконструктор Юрій Яковлєв сидить у літаку Quickie. Створив його 1985-го, відновив торік. Фото: Віктор Фоменко

Більше 20 років компанія Aeroprakt з невеликими змінами продає одну і ту ж модель літака Aeroprakt - 22. Цех з виробництва базується в центрі столиці. Літаки продаються по всьому світу - у понад 40 країн.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав авіаконструктор, співвласник одноіменної компанії, льотчик- випробувач Юрій Яковлєв.

"До Києва потрапив завдяки американському літаку Quickie - дика качка. Дізнався про нього, коли приїхав навчатися в Куйбишевський авіаінститут. Апарат дуже незвичний: у нього 2 крила, але немає хвостового оперення", - розповів авіаконструктор.

3 роки Яковлєв робив точно такий літак. На Quickie зайняв 1 місце на аматорському авіазльоті. Там його помітили і запросили на роботу в АНТК ім. Антонова.

"У конструктора завжди є спокуса - довести до ідеалу. Зробити щось незвичайне і всіх здивувати. Люди так захоплюються, що готові все життя переробляти одну й ту ж модель. Перехворів цим в юності і більше не повертався. Постійно дивлюся на себе з боку. Деякі проекти відклав ще на стадії ідей", - зізнався Юрій Яковлєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя в стилі ultra-light: в Україні роблять іграшки для дорослих за € 55 тис.

"У 2012 році створили нову - 32 модель. Ну, думали, все: молодший брат "поховає" старшого. Нічого подібного: малюнок 1990-го року продається досі", - додав він.

Тільки 1-2 літака приватного підприємства AEROPRACT залишаються в Україні. Решта, а це близько 100, йдуть на експорт.

Зараз ви читаєте новину «"Деякі проекти відклав ще на стадії ідей" - авіаконструктор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі