субота, 04 листопада 2017 07:25

День залізничника: 7 цікавих фактів про залізницю

День залізничника: 7 цікавих фактів про залізницю
Сьогодні своє професійне свято відзначають працівники залізничного транспорту України. Фото: tutu

Сьогодні працівники залізниці відзначають день залізничника.

Саме 4 листопада 1861 року, ще за часів Австро-Угорської імперії, на територію сучасної України – до Львова – прибув перший потяг, який називався "Ярославом". У нинішньому розумінні "Ярослав" був поїздом міжнародного сполучення. Він з'єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів.

Зараз "Укрзалізниця" – це 6 залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-західна, Придніпровська), які об'єднують всі області України.

Gazeta.ua пропонує дізнатись 7 цікавих фактів про залізницю.

1. 9,3 тис. км протяжність найдовшої залізниці. Це транссибірська магістраль.

2. Існує потяг, який пересувається не по рейках, а по магнітній подушці. Він створений японцями, його швидкість досягає 517 км/год.

3. Найдовшим і найважчим товарним поїздом вважають склад проведений 21 червня 2001 в Австралії. Поїзд завантажили залізною рудою. Склад складався з 682 вагонів, його вели 8 тепловозів, розподілених по довжині складу. Маса вантажу - 82262 т, а загальна довжина поїзда - 7353 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для далекобійників створили кепку-будильник

4. Перші потяги в Україні третього класу були оснащені звичайними дерев'яними лавками. Також в цих вагонах не було даху.

5. За маршрутом "Париж-Венеція" раніше курсував так званий "Поїзд кохання". А відрізнявся цей поїзд від усіх інших тим, що в купе організовували особливе обслуговування. У розпорядженні пасажирів був телевізор, душова кабіна та спеціальна ліжко, розраховане на дві персони.

6. Залізниця Нейпір-Гісборн у Новій Зеландії унікальна тим, що перетинає головну злітно-посадкову смугу Гісборнского аеропорту. Це єдина в світі залізниця, де саме диспетчерська служба повітряного сполучення дозволяє або забороняє поїздам рух на перетин злітно-посадкової смуги для продовження свого маршруту.

7. За статистикою, залізниця в 45 разів безпечніше автомобіля. Тим, хто хвилюється, фахівці радять вибирати вагони в середині складу, а в сидячих вагонах - купляти залізничний квиток на місце проти руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Sony представила нового робота-собаку Aibo

Зараз ви читаєте новину «День залізничника: 7 цікавих фактів про залізницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі