четвер, 08 лютого 2018 17:44

Чому Falcon Heavy відкрив нову космічну еру - 5 причин
18

Ракета-носій Falcon Heavy.
Фото: floridatoday.com
Запуск центрального прискорювача ракети Falcon Heavy
Запуск центрального прискорювача ракети Falcon Heavy
Запуск центрального прискорювача ракети Falcon Heavy

6 лютого о 22:45 за київським часом почалася нова ера в освоєнні космосу. Компанія SpaceX американського мільярдера Ілона Маска запустила у космос надважку ракету Falcon Heavy. Її створення коштувало понад $500 млн.

Вперше про створення Falcon Heavy компанія заявила 2011 року. Тоді Маск планував запустити ракету в космос через 2 роки - 2013-го. Через інженерні проблеми та складнощі з тестуванням обладнання запуск відкладали кілька разів. Усе ж Falcon Heavy злетіла з космодрому ім. Кеннеді на мисі Канаверал в американському штаті Флорида.

Нам потрібні нові космічні перегони. Космічні перегони - захопливі!

Gazeta.ua підготувала цікаві відомості про запуск надважкої ракети Falcon Heavy.

1. Чи були конкуренти Falcon Heavy?

Подібних надважких ракет не запускали з 1997 року. Тоді американське космічне агентство NASA в рамках місії "Аполлон" вивело на орбіту ракету-носій "Сатурн-5". Вона була технічно сильнішою, ніж ракета Маска. У довжину сягала 110 м - на 40 м довша. На низьку навколоземну орбіту була здатна доставити 130 т вантажу. Тоді як Falcon Heavy - 53 т.

Запуск ракети "Сатурн-5" 1997-го

Утім Ілон Маск застосував революційний підхід до ракетобудування - модульну конструкцію. Ракетні прискорювачі Falcon Heavy повертаються на Землю. Їх можна використовувати повторно. Крім того, під час запуску ракети використовували два ступені, які вже двічі працювали 2016 року. Коли ж на Землю повернувся "Сатурн", від нього залишився лише модуль. Рештки ракети згорали в атмосфері або перетворювалися на космічне сміття.

Такий винахід інженерів SpaceX зробив запуск ракети економним. Він обійшовся $90 млн. Запуск носія "Сатурн-5" коштував у 43 рази більше - $3,19 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX запустила ракету Falcon 9 із супутником зв'язку

2. У чому унікальність ракети Falcon Heavy?

Falcon Heavy - найпотужніша ракета світу. Її створили на базі трьох ступенів ракети-носіїв Falcon 9. На кожному - по 9 двигунів Merlin 1D і Merlin 1D Vacuum. Відтак Falcon Heavy має найбільшу кількість силових установок - 27. Більше було у радянській ракеті H-1 - 44 двигуни. Але вона вибухнула під час випробування.

Автор: zik.ua
  Ракета-носій Falcon Heavy.
Ракета-носій Falcon Heavy.
Falcon Heavy - найпотужніша ракета світу

Велика кількість моторів під час старту забезпечила тягу в 5 млн фунтів - 2,2 млн кг. За своєю потужністю це перевершує 18 літаків Boing-747.

Ракета важить 1,5 тис. т. На навколоземну орбіту вона здатна вивести до 63 т вантажу. На геоперехідну - до 26 т. На Марс - 17 т. На Плутон - 3,5 т. Загальний вантаж удвічі більший, ніж зараз може доставити ракета Delta IV Heavy.

Автор: zik.ua
  Вантажопідйомність ракети Falcon Heavy.
Вантажопідйомність ракети Falcon Heavy.

Велика вантажопідйомність дозволяє запускати важкі космічні кораблі та станції, споряджати експедиції, виводити на орбіту великі партії супутників.

"Ракета Falcon Heavy може виводити в космос нові класи супутників і зондів. Можна доставляти вантажі на Місяць і планети Сонячної системи", - каже Ілон Маск.

3. Як відбувся запуск?

Старт запуску ракети запланували у проміжку часу з 20:30 до 23:30 за Києвом. Через сильний вітер біля атлантичного узбережжя Falcon Heavy запустили о 22:45.

Запуск ракети Falcon Heavy.

Ракета має три прискорювачі. Від неї самостійно відокремилися два розгінні блоки з трьох. Через 8 хв. після запуску вони приземлилися на платформу Of Course I Still Love You. Утім частина першого ступеня Falcon Heavy - центральний прискорювач - не зміг сісти. Зі швидкістю 480 км/год він впав в океан за 100 м від плавучої платформи. Посадка провалилася, бо потрібним для гальмування двигунам не вистачило пального.

Повернення ракетних прискорювачів Falcon Heavy на Землю

"Під час посадки центрального прискорювача спрацював тільки один з трьох двигунів. Осколки від нього пошкодили платформу та зруйнували два двигуни", - каже Маск.

Два розгінні блоки, які повернулися, використають у майбутньому при запуску ракет. Це - унікальне технічне досягнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маск відправить надважку ракету Falcon Heavy в космос: трансляція

4. Навіщо у ракету помістили електромобіль Tesla Roadster?

На борту ракети Falcon Heavy Ілон Маск відправив у космос свій червоний автомобіль Tesla Roadster. Це - називають піар-ходом компанії. У світі говоритимуть не тільки про запуск ракети, а й про автомобіль Tesla, який першим полетів у космос.

Автор: ITC.ua
  На борту ракети - червоний автомобіль Tesla Roadster.
На борту ракети - червоний автомобіль Tesla Roadster.

"Зазвичай під час тестових польотів нових ракет для навантаження використовують бетонні або сталеві блоки. Це дуже нудно. Ми вирішили відправити щось незвичайне. Щось, що викликало б у людей емоції. Таким вантажем став автомобіль Tesla Roadster", - заявив власник компанії SpaceX Ілон Маск.

За кермом електромобіля - манекен на ім'я Starman. Його одягнули у фірмовий скафандр компанії SpaceX. Саме у такі костюми одягнуть астронавтів, які вирушать у космос на борту капсули Crew Dragon.

Tesla Roadster переміщатиметься у космічному просторі зі швидкістю 40,5 тис. км/год

В електромобілі Маск залишив повідомлення для якоїсь космічної цивілізації - "Зроблено на Землі людьми". У салоні на приладовій панелі - напис: Do not Panic. У перекладі з англійської - "Не панікувати". Поруч із "водієм" поклали книгу Дугласа Адамса "Автостопом по галактиці". Це зробили, аби "зірковий чоловік" не сумував.

Автор: radiosvoboda.
  Автомобіль Tesla Roadster, за кермом якого сидить манекен Starman
Автомобіль Tesla Roadster, за кермом якого сидить манекен Starman

"Це нерозумно і весело. Але я вважаю, що такі дурні і забавні речі важливі. Образи - ось, що змушує людей по всьому світу хвилюватися. Це мене дуже зворушує", - каже Ілон Маск.

У спорткарі грає пісня Space Oddity Девіда Боуї. Її британський музикант написав 1969 року. У пісні йдеться про вигаданого астронавта на ім'я майор Том, що загубився у відкритому космосі. Крім того, вихід композиції збігся з посадкою космічного корабля Аполлон-11 на Місяці. ВВС використовував пісню в своїх трансляціях при освітленні місії.

David Bowie- Space Oddity.

На момент запуску авто у космос телеметрія показувала, що воно рухається зі швидкістю понад 10 тис. км/год. Швидкість продовжує зростати. Теоретично, авто зможе встановити небувалий рекорд швидкості. Tesla Roadster переміщатиметься у космічному просторі зі швидкістю 40,5 тис. км/год.

Перед запуском розробники поставили в авто камери. Тому за пригодами штучного керівника автомобіля можна спостерігати із Землі. Капсула з машиною та манекеном у скафандрі має залишитися у космосі на мільйони років.

Відео з камер, які встановили в Tesla Roadster.

Електромобіль Tesla Roadster вже залишив орбіту Марса і рухається до Пояса астероїдів.

Автор: tehnot
  Tesla Roadster на навколоземній орбіті.
Tesla Roadster на навколоземній орбіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На борту Falcon Heavy мала бути баржа з кавунами" - як соцмережі відреагували на запуск ракети Маска


2024-го на Марс зійдуть перші люди

5. Чому запуск ракети Falcon Heavy - важлива історична подія?

До дня здійснення своєї мрії Ілон Маск йшов більше як 10 років. Після чималих зусиль та грошових вкладень компанія SpaceX успішно запустила Falcon Heavy – найпотужнішу нині у світі ракету-носій.

Анімаційне відео Falcon Heavy

Запуск ракети зіграє вирішальну роль у майбутньому політ людини на Марс та освоєння Місяця. Адже Falcon Heavy - новий потужний ракетоносій із багатьма складовими. Інженерам їх вдалося синхронізувати. Це стане вагомою сходинкою до створення більш потужної ракети компанії Big Fucking Rocket. У перекладі з англійської означає "до біса велика ракета". Вона буде повністю багаторазовою. Включатиме пілотований корабель на 100 пасажирів. Вже 2024-го році зможе доставити перших людей на Червону планету.

Автор: tehnot.com
  Ракета BFR
Ракета BFR

"Переліт до більшості місць на Землі в межах 30 хвилин та будь-куди в межах 60. Вартість місця повинна бути приблизно такою ж, як і тариф економного квитка на літак. Забув згадати про це!" - заявив мільярдер.

Українські "Авіалінії Антонова" взяли безпосередню участь в підготовці запуску ракети-носія Falcon Heavy. Літак "Руслан" використали для перевезення складових ракети під час підготовчого процесу. Місяць тому літак подолав 3613 км протягом 4,5 годин, забезпечивши доставку складової ракети Falcon Heavy.

Зараз ви читаєте новину «Чому Falcon Heavy відкрив нову космічну еру - 5 причин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі