вівторок, 28 березня 2017 15:36

Якою була перша пральна машина

Якою була перша пральна машина
Перша пральна машина Фото: boobooka

220 років тому, 28 березня 1797 року, в США запатентували першу пральну машину. Це зробив американець Натаніель Бріггс з Нью-Гемпшира. Перша пральна машина ззовні - дерев'яний ящик із рухомою рамою.

Вже 1851 року американець Джеймс Кінґ винайшов машину пральну з обертовим барабаном і ручним приводом. Це була діжа з дірчастим циліндром. Який укріплений на осі та обертається. Всередину діжки поміщали білизну і заливали мильний розчин. Барабан потрібно було обертати вручну. Саме цей пристрій став прототипом барабанних пральних машин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 18 років тому комп'ютерні віруси почали надсилати електронкою

До 1875-го в Америці зареєстрували понад 2 тис. патентів на пристрої для прання.

Відлік ери пральних машин почався з їх серійного виробництва 1900 року німецькою фірмою MIELE&CIE. Вони користувалися високим попитом. Це стимулювало інші компанії виробляти пристрої для прання. Крім інженерів над цими виробами працювали дизайнери.

Революцією у розвитку пральних машин стало застосування мотора – на перших порах це був або бензиновий двигун внутрішнього згоряння чи електродвигун. Машини з електричним приводом з'явилися в 1908 році, а перша автоматична пральна машина з'явилася в 1949 року.

107 років тому, 28 березня 1910 року, у французькому Марселі вперше піднявся у повітря гідролітак. Інженер Анрі Фабр замінив колеса звичайного літака поплавками.

Зараз ви читаєте новину «Якою була перша пральна машина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі