вівторок, 04 червня 2019 10:02

Як зібрати команду ідеальних співробітників в IT: рекомендації Нелі Ковбаси

У 2018 році інформаційні технології стали другою найбільшою галуззю в структурі експорту України. Частка IT-експорту збільшилася до $ 4,5 млрд, а до 2025 року експерти прогнозують зростання до 8,4%.

Згідно зі спільним звітом інвестиційних компаній AVentures Capital, Aventis Capital, Capital Times і аутсорсингового агентства Intellias, Україна входить в топ-5 світових центрів розробки програмного забезпечення, виконуючи 34,6% замовлень, що припадають на весь ринок Східної Європи.

За підрахунками аналітиків, сьогодні в Україні працюють 172 тис. IT-фахівців. З них 46% зайняті в аутсорс, 29% розробляють продукти та 11% працюють за системою аутстаффінгу. У той же час в країні функціонує понад 750 профільних підприємств, штат 245 з них перевищує 50 осіб. На території України розташовані 60% головних офісів діючих IT-компаній. Ще 21% - знаходяться в США, 14% - в країнах ЄС.

Висока кваліфікація і затребуваність українських розробників відомі далеко за межами держави. Провідні бізнесмени не раз називали персонал одним з головних складових успішної побудови IT-бізнесу в Україні. Своїми секретами формування ідеальної команди в IT поділилася CEO аутсорсингової компанії GTM Plus Неля Ковбаса.

 

Як зібрати ідеальну команду

"Отже, у вас є продумана ідея, бачення, бюджет, необхідний для розробки продукту хоча б на перших етапах, - говорить Неля. - Вашим наступним кроком стане формування правильної команди і випуск продукту.

Що значить правильною? Ваші співробітники повинні знати, що роблять і що повинно вийти в результаті. Це означає, вам потрібні кваліфіковані люди, технічно підковані, досвідчені і готові до спільної продуктивної роботи. Ось кілька критеріїв, на які я рекомендую звернути увагу при виборі кандидатів:

1. Досвід

Хороші розробники - це люди з різнобічним досвідом (суть не в тривалості, а в його якості), які отримали кваліфікацію в великих і середніх IT-компаніях. У них, як правило, все в порядку з відповідальністю і корпоративною культурою. У масштабах великих підприємств вони цілком могли зупинитися в кар'єрному або зарплатному зростанні і будуть не проти підтримати перспективну ідею, вкладаючи в неї свій професійний внесок. У той же час наймати в команду стартапу людей без досвіду ризиковано - у них немає достатньої практики і кругозору для прийняття правильних рішень, а потенційні помилки можуть стати надто дорогими для компанії-початківця.

2. Освіта

Наявність профільного вищої освіти, безумовно, важлива, але не є вирішальним фактором. Багато хороших програмістів починали з самостійного вивчення технологій, зумівши досягти професійного зростання практикою і досвідом. Наявність диплома про вищу освіту, скоріше, можна розглядати як додатковий бонус, підтвердження широкого кругозору і теоретичної грамотності.

3. Особиста мотивація - найкоротший шлях до ефективності співробітника.

Для того, щоб команда працювала в режимі самореалізації, необхідна її залученість в ідею. Спробуйте "продати" кандидату ваш продукт. Команда повинна асоціювати себе з проектом, а його цінність і перспективність обов'язково повинні бути на виду.

Мінімально життєздатна команда (MVT) стартапа складається з трьох фахівців, які здатні створити продукт і довести його до перших продажів. На наступних етапах штат необхідно розширювати, а проект масштабувати. Оптимально команда перспективного стартапу - це 10 чоловік, добре орієнтуються в різних сферах ".

Як мотивувати співробітників

Коли ідеальна IT-команда сформована, важливо постійно підтримувати у співробітників максимально ефективний режим роботи. На думку Нелі Ковбаси, продумати умови, які ви готові запропонувати персоналу, краще заздалегідь: "стартаперів, який розраховує залучити в свою команду досвідченого фахівця, повинен розуміти, що така людина прийде на співбесіду в пошуках цікавих завдань, перспектив кар'єрного або зарплатного росту, більш широких повноважень. Таким людям потрібно запропонувати щось, чого їм не вистачало на колишній роботі. Запити претендентів можуть відрізнятися, але в цілому, акценти слід зробити на хороших грошових і соціально-трудових умов, визначенні відповідальності і створенні єдиного командного духу.

Наприклад, у нас в GTM Plus є різноманітні ігри: настільний футбол, пінг-понг, playstation, а також окрема кімната для VR-ігор і машина, яка робить справжнє американське морозиво. Крім того, ми плануємо перейти на оплату праці за паливною ефективністю, яка передбачає абсолютно вільний графік роботи з пріоритетом на виконанні поставлених завдань ".

Альтернативний варіант: аутсорсинг розробки

Один з трендових сьогодні способів організації праці в компаніях будь-якого рівня і розміру - аутсорсинг. Для стартапів це - відмінна можливість заощадити ресурси і оптимізувати витрати на персонал.

"Аутсорсинг - це той самий випадок, коли штат компанії складається з мінімально життєздатної команди, яка координує і здійснює контроль над створенням продукту, а безпосередньо розробкою займаються сторонні виконавці, - пояснює Неля Кобваса. - Тут вже не потрібно шукати і наймати фахівців, досить визначити коло завдань аутсорсеру ".

Аутсорсинг використовують в своїх бізнес-процесах понад 80% світових компаній. Найбільш часто сторонніх виконавців залучають для виконання IT-задач.

У 2012 році корпорація Google запустила проект Project Aristotle, в ході якого аналітики намагалися зрозуміти, чому одні команди домагаються успіху, а інші провалюються. Дослідження мільйонів даних привело експертів до висновку, добре знайомому більшості ефективних керівників: співробітники успішних команд прислухаються один до одного і виявляють чутливість до емоцій і потребам колег. Це ще раз доводить, що формула успіху у кожної компанії може бути своя, але людські цінності як і раніше залишаються в пріоритеті.

Зараз ви читаєте новину «Як зібрати команду ідеальних співробітників в IT: рекомендації Нелі Ковбаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі