четвер, 06 вересня 2018 11:28

41 тис. парижан моментально стали вбивцями

41 тис. парижан моментально стали вбивцями
6 вересня 1989 року 41 тис. парижан моментально стали сутенерами, вбивцями та грабіжниками. Фото: jp.depositphotos.com

6 вересня 1989 року 41 тис. парижан моментально стали сутенерами, вбивцями та грабіжниками.

Це відбулося через комп'ютерну помилку. У поліції Парижу стверджували, що вони ніяк до цієї помилки не причетні і надсилали листи зі штрафами. Згодом з'ясували, що помилка виникла через програму, яка їх виписує. У результаті 41 тис. людей отримали листи з вибаченнями.

Це не єдиний випадок комп'ютерних помилок. Деякі з них навіть приводили до летальних випадків. Gazeta.ua підготувала добірку найвідоміших помилок машин.

1. Смертельна доза радіації

У листопаді 2000 року в панамському Національному інституті раку комп'ютер неправильно розрахував дози опромінення для пацієнтів, від чого як мінімум вісім чоловік загинули, а ще 20 отримали серйозні ушкодження.

Лікарі малювали на комп'ютерному екрані розташування захисних металевих щитів, які захищають тіло від радіації. Але їм не подобалося, що програма дозволяла маніпулювати тільки чотирьома щитами, а вони хотіли задіяти п'ять.

Тому вчені почали шукати метод, як обійти програму. Вони дійшли висновку, що можна намалювати всі п'ять щитів у вигляді єдиного блоку з діркою посередині. Лікарі не врахували важливий фактор, що програма розраховує різні дози радіації залежно від того, як намальована дірка. Бо якщо малювати її певним чином, пристрій видаватиме подвійну дозу радіації.

Не врахувавши це, медики спробували реалізувати свій "ідеальний" план. Через те, що лікарі самостійно не перевірили розрахунки, їх засудили за вбивство.

2. Епідемія "мережевого" хробака

1988 року аспірант Корнеллського університету Роберт Морріс написав програму, яка стала переломним моментом для інтернету. Згодом це явище прозвали "Хробаком Морріса".

3 листопада 1988-го шкідлива комп'ютерна програма заполонила комп'ютерну мережу. Ця епідемія вразила майже 6 тис. комп'ютерів. Швидше ніж за добу тисячі комп'ютерів були заповнені численними копіями комп'ютерного "хробака", програми, яка поширювалася з одного комп'ютера на інший. Комп'ютери багаторазово заражалися, а кожна додаткова копія сповільнювала роботу комп'ютера до стану його відмови від роботи. Збиток від цієї епідемії становив майже $100 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На нафтобазі вибухнули резервуари з пальним

Морріс добре законспірував код програми і його причетність до цього вірусу не могли довести. Його батько наполіг на тому, щоб він у всьому зізнався. Суд засудив його до трьох років умовно і $10 тис. штрафу та 400 год. громадських робіт.

3. Найбільший неядерний вибух в історії планети

1982-го радянська газотранспортна система була надто складна й керували нею лише за допомогою спеціального програмного забезпечення, якого в країні не було. Радянські агенти шукали спосіб, як її отримати. Вони вирішили, що правильніше за все буде вкрасти плани подібної системи в Америки.

У центральному розвідувальному управлінні дізналися про ці наміри і вийшли на контакт із канадською компанією, яка й розробляла програмне забезпечення подібного роду. Після цього в код спеціально внесли помилки, щоб у СРСР отримали дефектну програму.

Програма деякий час працювала нормально і була введена в експлуатацію. Однак при відпрацюванні одного з режимів тестування вбудований вірус призвів до нештатного режиму роботи обладнання.

У червні 1982 року на ділянці газопроводу стався потужний вибух, який вважають найбільшим неядерним вибухом в історії планети. Він був силою в 3 кілотонни.

У травні 1968-го американський ударний атомний підводний човен Scorpion вирушив з секретною місією шпигувати за радянським військово-морським флотом. 21 травня 1968 року він зник безвісти з 99-ма членами екіпажу в Атлантиці. Всередині підводного човна вибухнула торпеда. Човен затонув в 740 км на північний захід від Азорських островів на глибині в 3 тис. м.

Зараз ви читаєте новину «41 тис. парижан моментально стали вбивцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі