середа, 23 квітня 2008 15:24

Жорсткі диски зможуть зберігати дані тисячу років

Жорсткі диски зможуть зберігати дані тисячу років
Дослідники з Каліфорнійського університету розробили систему, здатну зберігати дані протягом 1400 років, повідомляє TGDaily. Вона отримала назву Pergamum і побудована на основі SATA-жестких дисків.

Окрім вінчестера із швидкістю обертання шпінделя 7200 оборотів на хвилину, кожен вузол Pergamum включає NAND-модульфлеш-памяті ємністю один гігабайт. Управляє роботою осередка 400 мегагерцевий процесор ARM 9. З"єднуються частини системи за допомогою мережевого кабелю.

Життєвий цикл жорсткого диска збільшений за рахунок використання флеш-памяті. У ній зберігаються такі дані, як електронний підпис і інша часто використовувана інформація. Це дозволяє активувати вінчестер в окремих випадках.

Творці системи підкреслюють, що, не дивлячись на обмежену кількість циклів запису інформації на флеш-память, вона не стане слабкою ланкою Pergamum. Очікується, що записувати дані будуть близько тисячі разів на рік. При цьому якісна флеш-памятьгарантовано витримує більше мільйона циклів запису.

В даний час Pergamum існує лише у вигляді проекту. Але дослідники підрахували, що вартість такої системи ємністю 10 петабайт складе близько 4700 доларів. При цьому її річне обслуговування обійдеться в 50 доларів.

Серед систем зберігання даних, що існують сьогодні, довше за інших здатні зберігати інформацію оптичні носії - 50 років. Cреднестатистичний життєвий цикл вінчестера настільного комп"ютера складає від 5 до 7 років, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Жорсткі диски зможуть зберігати дані тисячу років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі