пʼятниця, 18 березня 2011 11:34

Зонд "Мессенджер" досяг Меркурія після подорожі в 7,8 млрд км

Зонд "Мессенджер" досяг Меркурія після подорожі в 7,8 млрд км

Американський міжпланетний автоматичний зонд "Мессенджер" успішно виведений на орбіту Меркурія - найменшої планети Сонячної системи. Про це повідомило Національне управління США з аеронавтики і дослідженню космічного простору (НАСА).

О 2:45 за київським часом зонд почав гальмування, яке тривало 15 хвилин. Через півгодини "Мессенджер" вийшов на орбіту Меркурія. У цей момент апарат перебував на відстані 46 мільйонів кілометрів від Сонця і 155 мільйонів кілометрів від Землі.

На борту "Мессенджера" сім одиниць наукової апаратури, серед яких дворежимна камера MDIS (Mercury Dual Imaging System) для дослідження ландшафту Меркурія, спектрометр для дослідження складу атмосфери і поверхні планети MASCS (Mercury Atmospheric and Surface Composition Spectrometer) і спектрометр енергійних часток і плазми EPPS (Energetic Particle and Plasma Spectrometer).

Подорож зайняла шість з половиною років. За цей час був пророблений шлях у 7,8 млрд кілометрів.

Як очікується, у наступному місяці апарат почне передавати на Землю знімки поверхні Меркурія, зроблені з висоти 193 кілометрів.

З його допомогою американські вчені спробують розкрити таємницю загадкового магнітного поля Меркурія, а також з'ясувати, є чи немає льоду у кратерах і западинах найближчої до Сонця планети.

Планується, що міжпланетний зонд пропрацює на орбіті Меркурія один рік.

"Мессенджер" був запущений в 2004 році і його вартість склала $ 446 млн. Автоматична станція добиралася до Меркурія досить хитромудрою траєкторією, і перш ніж впритул наблизитися до планети, один раз обігнула Землю і двічі - Венеру.

Зараз ви читаєте новину «Зонд "Мессенджер" досяг Меркурія після подорожі в 7,8 млрд км». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі