середа, 27 жовтня 2010 16:22

Знайдено водорість віком 150 млн років, яка зберегла свій колір (ФОТО)

Вчені виявили скам'янілу водорість Solenopora jurassica віком 150 мільйонів років, що зберегли свій колір.

У палеонтологічних зразках пігменти, що відповідають за забарвлення, зберігаються вкрай рідко.

Останки водорості S. jurassica знайшли на території сучасних Великої Британії та Франції. Зазвичай збережені фрагменти не пофарбовані, так як за мільйони років пігменти руйнуються.

Виявлений авторами нової роботи зразок зберіг малиновий колір, і учені вважають, що жива водорість, яка виросла в епоху динозаврів, мала приблизно таке ж забарвлення.

Аналіз пігменту засвідчив, що за прояв кольору відповідає елемент бор. Вчені не змогли виявити аналога стародавнього пігменту у сучасних водоростей. На думку авторів, нові дані допоможуть їм покращити систематику існуючих зараз і зниклих водоростей.

У 2008 році колектив дослідників, які займалися вивченням викопних птахів і динозаврів, запропонував спосіб визначати колір їх пір'я (багато динозаврів мали оперення).

Незважаючи на те що сам пігмент руйнується з часом, меланосоми - клітинні органели, в яких він зберігається, залишаються неушкодженими. За щільністю їх упаковки можна оцінити, наскільки інтенсивним було забарвлення цієї частини пір'я.

За матеріалами Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Знайдено водорість віком 150 млн років, яка зберегла свій колір (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі